Ala Pana Cotta


Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :)

Składniki:
200 ml mleka
200 ml śmietany kremówki (30%-36%)
2 łyżeczki żelatyny
opakowanie cukru wanilinowego
laska wanilii
0,5 szklanki cukru
500 g malin

Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy laskę wanilii i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie w osobnym naczyniu ubijamy śmietanę i łączymy z ostudzonym mlekiem. Masę przelewamy do czterech naczynek i odstawiamy do stężenia.
Maliny blendujemy, aż otrzymamy jednolitą masę (jeżeli ktoś lubi na słodko można dodać cukier puder do smaku) następnie przelewamy  do naczynek i przyozdabiamy :)

Smacznego!
 

Komentarze

  1. Uwielbiam ten włoski deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, aż kusi, żeby spróbować^^

    A w między czasie zapraszam do siebie i zachęcam do pozostania na dłużej :)
    www.vickyxvampire.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty