niedziela, 20 lipca 2014

Kartacze Mazurski klimat


Mazurski klimat kartacze pychota :D


Składniki na ok 18 kartaczy: 
3 kg surowych ziemniaków
700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Omasta:
400 g boczku
2 duże cebule
                                                        

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy czystą pieluchą tetrowa lub gazą. Sok zlewamy do miski i odstawiamy na 15- 20 min. - tak robiły nasze babcie :)

Ja używam trochę szybszego sposobu i dużo czystszego no i mniej pracochłonnego :) SOKOWIRÓWKA (zbawienie)-  ziemniaki surowe przepuszczam przez sokowirówkę, cześć w zbiorniczku z odpadami przerzucam do miski, natomiast sok ziemniaczany odstawiam na ok 15-20 min, zlewam sok a krochmal ( to biały osad na dnie, który powstanie z wyciśniętego soku), przerzucam do starowanych ziemniaków. Następnie ziemniaki ugotowane, ostudzone obieram z mundurków i mielę przez maszynkę do mięsa. Wszystkie te składniki razem ugniatam na  ciasto.
Mięso mielone doprawiam do smaku solą i pieprzem z majerankiem.   
Nastawiamy duży garnek z wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy w kulę wielkości dłoni, spłaszczamy nadziewając mięsem,  formujemy w  lekko podłużne jajo. Gotowe kartacze wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy jak kartacze wypłyną zmniejszamy ogień do minimum  i gotujemy ok 30-40 minut.
Jako omastę do kartaczy smażymy pokrojone skawreczki z cebulą na patelni i tym polewamy ugotowane kartacze.








Porada:

Na drugi dzień kroimy kartacze na grube plastry i podsmażamy na patelni - Pychota polecam 



Samczego!

4 komentarze:

  1. świetne, już nie pamiętam kiedy jadłam takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kartacze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. serio surowe mięso mielone?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie 😊 ziemniaki tak jak i mięso musimy ugotować, dlatego farsz (mięso) jest surowe

      Usuń