Kartacze Mazurski klimat
Mazurski klimat kartacze pychota :D
Składniki na ok 18 kartaczy:
3 kg surowych ziemniaków
700 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
800 g mięsa mielonego ( nie może być za chude)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Omasta:
400 g boczku
2 duże cebule
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki obieramy
i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciskamy czystą pieluchą tetrowa
lub gazą. Sok zlewamy do miski i odstawiamy na 15- 20 min. - tak robiły nasze
babcie :)
Ja używam trochę szybszego sposobu i dużo czystszego
no i mniej pracochłonnego :) SOKOWIRÓWKA
(zbawienie)- ziemniaki surowe
przepuszczam przez sokowirówkę, cześć w zbiorniczku z odpadami przerzucam do
miski, natomiast sok ziemniaczany odstawiam na ok 15-20 min, zlewam sok a krochmal
( to biały osad na dnie, który powstanie z wyciśniętego soku), przerzucam do starowanych ziemniaków. Następnie
ziemniaki ugotowane, ostudzone obieram z mundurków i mielę przez maszynkę do
mięsa. Wszystkie te składniki razem ugniatam na ciasto.
Mięso mielone doprawiam
do smaku solą i pieprzem z majerankiem.
Nastawiamy duży garnek z
wodą osoloną i gotujemy. Gotowe ciasto kształtujemy w kulę wielkości dłoni,
spłaszczamy nadziewając mięsem, formujemy w
lekko podłużne jajo. Gotowe kartacze wrzucamy do ciepłej wody i gotujemy
jak kartacze wypłyną zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 30-40 minut.
Jako omastę do kartaczy
smażymy pokrojone skawreczki z cebulą na patelni i tym polewamy ugotowane
kartacze.
Porada:
Na drugi dzień kroimy kartacze na grube plastry i podsmażamy
na patelni - Pychota polecam
Samczego!
świetne, już nie pamiętam kiedy jadłam takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kartacze ! :)
OdpowiedzUsuńserio surowe mięso mielone?!
OdpowiedzUsuńOczywiscie 😊 ziemniaki tak jak i mięso musimy ugotować, dlatego farsz (mięso) jest surowe
Usuń