Zakręcona Pizza
Mam dzisiaj mega zakręcony dzień, zresztą jak cały tydzień. Dlatego serwuję Wam świetne rulony pizzy, idealne na obiad, kolację i przystawkę. Taka forma podania świetnie sprawdza się na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać.
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 cebula
8 pomidorów koktajlowych
6 pieczarek
0,5 czerwonej papryki
100 g szynki pieczonej albo salami
150 g sera (użyłam goudy)
sos
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii, tymianku
sól i pieprz do smaku
Świetne dodatki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W szklance albo miseczce przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki ok 2 cm. Układamy w tortownicy albo formie na tartę. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami.
Pieczemy ok 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C
Smacznego!
Super pomysl!
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde apetycznie!
:)
jejku, ale to pysznie wygląda :3
OdpowiedzUsuńhttp://feel-that-moments.blogspot.com/
Świetnie to wygląda. Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie nowinki w kuchni, gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ciasto francuskie?
OdpowiedzUsuńMoże być to tradycyjne ciasto na pizzę albo drożdżowe 😊
UsuńWłaśnie się piecze :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować 😁
UsuńCzy naczynie było wyłożone papierem albo wysmarowane tłuszczem? :)
OdpowiedzUsuńTak, ja zawsze zabezpieczam formy papierem pergaminowym lub tłuszczem :)
Usuńa czy można to zrobić w tortownicy?
OdpowiedzUsuńTak, można nawet w zwykłej blasze. Kształt nie ma znaczenia liczy się smak 😉
Usuńpytanie klucz: czy pieczarki należy wcześniej przesmażyć czy dojdą do siebie w piekarniku?
OdpowiedzUsuńPieczarki oczyszczone na surowo 😊 dojdą podczas pieczenia.
Usuń