piątek, 6 marca 2015

Zakręcona Pizza



Mam dzisiaj mega zakręcony dzień, zresztą jak cały tydzień. Dlatego serwuję Wam świetne rulony pizzy, idealne na obiad, kolację i przystawkę. Taka forma podania świetnie sprawdza się na imprezy, ponieważ bazą jest ciasto francuskie, to przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane niż może Wam się wydawać. 

Składniki: 
2 opakowania ciasta francuskiego
1 cebula
8 pomidorów koktajlowych
6 pieczarek
0,5 czerwonej papryki
100 g szynki pieczonej albo salami
150 g sera (użyłam goudy)

sos
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii, tymianku
sól i pieprz do smaku

Świetne dodatki znajdziecie tutaj  



Przygotowanie:
W szklance albo miseczce przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając. Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając o podzieleniu składników na dwie części. Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej, cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki ok 2 cm. Układamy w tortownicy albo formie na tartę. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami. 

Pieczemy ok 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C 





Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Super pomysl!
    Wyglada naprawde apetycznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku, ale to pysznie wygląda :3

    http://feel-that-moments.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie nowinki w kuchni, gratuluję pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być to tradycyjne ciasto na pizzę albo drożdżowe 😊

      Usuń
  6. Właśnie się piecze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować 😁

      Usuń
  7. Czy naczynie było wyłożone papierem albo wysmarowane tłuszczem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja zawsze zabezpieczam formy papierem pergaminowym lub tłuszczem :)

      Usuń
  8. a czy można to zrobić w tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można nawet w zwykłej blasze. Kształt nie ma znaczenia liczy się smak 😉

      Usuń
  9. pytanie klucz: czy pieczarki należy wcześniej przesmażyć czy dojdą do siebie w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki oczyszczone na surowo 😊 dojdą podczas pieczenia.

      Usuń