piątek, 25 lipca 2014

Babka piaskowo - cytrynowa



Składniki:
375 g margaryny
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 skórka starta z cytryny
sok z 2 cytryn


Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy.

Czas pieczenia:
30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto nie przywiera wyciągamy :)



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. I u mnie dzisiaj babka. Twoja wygląda jak puszek taka lekka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przeepysznie :) świetne przepisy - na pewno będę zaglądać częściej :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta a niezmiennie pyszna do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babeczka! Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękna i puszysta!
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń