Babka piaskowo - cytrynowa
Składniki:
375 g margaryny
6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 skórka starta z cytryny
sok z 2 cytryn
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę,
proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej
misie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite
białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do
formy wlewamy ciasto i pieczemy.
Czas pieczenia:
30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze
200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto nie przywiera wyciągamy :)
Smacznego!
I u mnie dzisiaj babka. Twoja wygląda jak puszek taka lekka :)
OdpowiedzUsuńwygląda przeepysznie :) świetne przepisy - na pewno będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)
Prosta a niezmiennie pyszna do kawy :)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka! Wpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle piękna i puszysta!
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Pychota :)
OdpowiedzUsuń