czwartek, 17 lipca 2014

Faszerowane muffiny w cieście francuskim






Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin:
2 ciasta francuskie 
250g mięsa mielonego
mała puszka kukurydzy
1 cebula
puszka pomidorów 
papryczka piri piri
łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia 
ser gouda 16 plastrów

Przygotowanie:
Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu ok 30 min tak aby pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół. 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam ! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sos nakładam razem z farszem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezły Mlynek18 lipca 2014 23:15

    Tutaj, trochę wkradł się mały błąd sos i farsz jest tym samym. Sos jak nabierze gęstej konsystencji staje się farszem. I nim faszerujemy muffiny 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada smakowicie. Ależ mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń