Faszerowane muffiny w cieście francuskim
Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin:
2 ciasta francuskie
250g mięsa mielonego
mała puszka kukurydzy
1 cebula
puszka pomidorów
papryczka piri piri
łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
ser gouda 16 plastrów
Przygotowanie:
Na patelni smażymy wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu ok 30 min tak aby pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.
Smacznego!
Mniam ! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńsos nakładam razem z farszem?
OdpowiedzUsuńTutaj, trochę wkradł się mały błąd sos i farsz jest tym samym. Sos jak nabierze gęstej konsystencji staje się farszem. I nim faszerujemy muffiny 😊
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie. Ależ mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń