Ciasto marchewkowe
Coś co dzieciaki lubią najbardziej - ciasto marchewkowe :D . To jest najlepszym ciastem jakie jadłam mięciutkie, wilgotne i to nie tylko dlatego, że jest w nim marchewka. Słodycz jaka w nim się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne.
Składniki:
700 g marchewki
3 jajka
165 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
otarta skórka z jednej pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki startego imbiru
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało)
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę przerzucamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem pergaminowy.
Czas pieczenia:
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
uwielbiam ciasto marchewkowe
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/
jestem pyszne, moja mama też takei robi tylko przeważnie daje dużo kakao lub cynamonu i jest brązowe
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie jeśli masz chwilkę
http://kosmetyczna1planeta.blogspot.com/
Mmm, cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Mam jednak pytanie jaki typ mąki żytniej? Czy 2000 może być? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTak 2000 może być 😊
UsuńMam pytanie, jajka z olejem miksujemy wcześniej? czy może białka osobno na pianę?
OdpowiedzUsuńJa mieszałam wszystko razem 😉
UsuńMam pytanko, te 700 g marchewki to przed czy po obraniu?
OdpowiedzUsuńTo już po obraniu 😊
UsuńCzy można dodać miód zamiast brązowego cukru?
OdpowiedzUsuńOczywiście 😉 miód jest super
UsuńA co jakby zamienic make zytnia na pzzenna razowa a cukier na slodzik? Mam w domu cukrzyka-lasucha ...
OdpowiedzUsuńZ mąka to nie ma problemu 😊 słodziku nigdy nie używałam więc nie chce wprowadzać nikogo w błąd czy wyjedzie. Trzeba spróbować, jeżeli inne ciasta wychodzą to i to wyjdzie 😉
UsuńWiec sprobuje, i dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe
OdpowiedzUsuńA można zamienić olej na oliwę?
OdpowiedzUsuńOliwa nie, ale olej kokosowy jak najhardziej 😊
Usuńa mogę prosić o podanie składników dla osób które nie posiadają wagi kuchennej, bardzo by to pomogło:)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo przybliżona miara
Usuń100 g cukru brązowego - 2 pełne szklanki
200 g mąki żytniej - 1,5 szklanki
60 g tyle waży ok 1 marchewka
Reszta składników jest podana :) Pozdrawiam
100 g cukru to raczej pół szklanki
UsuńCzy zamiast maki zytniej mozna uzyc make bezglutenowa? Czy moze ktos juz probowal piec to ciasto z maka bezglutenowa?
OdpowiedzUsuńW mojej kuchni nie używam mąki bezglutenowej, jednak mam znajomych, którzy często zastępują zwykłą mąkę, mąką bezglutenową w tych samych proporcjach i twierdzą, że przepisy wychodzą.
UsuńA można z tego ciasta babeczki zrobić?
OdpowiedzUsuńMożna cisto przygotować jako babeczki jednak pamiętaj, czas pieczenia będzie znacznie krótszy i należy go monitorować, najlepiej wykałaczką :)
Usuń