niedziela, 7 września 2014

Ciasto marchewkowe




Coś co dzieciaki lubią najbardziej - ciasto marchewkowe :D . To jest najlepszym ciastem jakie jadłam  mięciutkie, wilgotne i to nie tylko dlatego, że jest w nim marchewka. Słodycz jaka w nim się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne. 

Składniki: 
700 g marchewki
3 jajka
165 ml oleju rzepakowego
100 g cukru brązowego
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
otarta skórka z jednej pomarańczy 
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 



0,5 łyżeczki startego imbiru

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało)



Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i obieramy - tarkujemy na tarce z dużymi oczkami, przerzucamy do dużej miski i dodajemy olej z jajkami, wszystko razem mieszamy, a następnie ciągle mieszając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę przerzucamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem pergaminowy. 

Czas pieczenia: 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 40-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera do patyczka. 

Upieczone ciasto pozostawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.




Smacznego!



24 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto marchewkowe

    zapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pyszne, moja mama też takei robi tylko przeważnie daje dużo kakao lub cynamonu i jest brązowe
    zapraszam do siebie jeśli masz chwilkę
    http://kosmetyczna1planeta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda przepysznie. Mam jednak pytanie jaki typ mąki żytniej? Czy 2000 może być? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie, jajka z olejem miksujemy wcześniej? czy może białka osobno na pianę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanko, te 700 g marchewki to przed czy po obraniu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można dodać miód zamiast brązowego cukru?

    OdpowiedzUsuń
  7. A co jakby zamienic make zytnia na pzzenna razowa a cukier na slodzik? Mam w domu cukrzyka-lasucha ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąka to nie ma problemu 😊 słodziku nigdy nie używałam więc nie chce wprowadzać nikogo w błąd czy wyjedzie. Trzeba spróbować, jeżeli inne ciasta wychodzą to i to wyjdzie 😉

      Usuń
  8. Wiec sprobuje, i dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. A można zamienić olej na oliwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa nie, ale olej kokosowy jak najhardziej 😊

      Usuń
  10. a mogę prosić o podanie składników dla osób które nie posiadają wagi kuchennej, bardzo by to pomogło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo przybliżona miara
      100 g cukru brązowego - 2 pełne szklanki
      200 g mąki żytniej - 1,5 szklanki
      60 g tyle waży ok 1 marchewka
      Reszta składników jest podana :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. 100 g cukru to raczej pół szklanki

      Usuń
  11. Czy zamiast maki zytniej mozna uzyc make bezglutenowa? Czy moze ktos juz probowal piec to ciasto z maka bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej kuchni nie używam mąki bezglutenowej, jednak mam znajomych, którzy często zastępują zwykłą mąkę, mąką bezglutenową w tych samych proporcjach i twierdzą, że przepisy wychodzą.

      Usuń
  12. A można z tego ciasta babeczki zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można cisto przygotować jako babeczki jednak pamiętaj, czas pieczenia będzie znacznie krótszy i należy go monitorować, najlepiej wykałaczką :)

      Usuń