niedziela, 7 grudnia 2014

Sernik z makiem



Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam szczerze powiedzieć, że to główny składnik większości naszych potraw świątecznych. Chcę się z Wami podzielić moim ulubionym ciastem świątecznym, przepis jest prosty, a ciasto jest bardzo aromatyczne i mokre, przez co możemy delektować się nim kilka dni. No chyba, że wszystko zjecie na raz :)

Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100 g masła
4 łyżki wody
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa makowa
400 g maku
1,5 szklanki cukru
3 jajka

masa serowa
0,5 kg sera
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 op cukru waniliowego 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C

ciasto
W mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.

masa makowa
Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto. 

masa serowa
W mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i układamy do blaszek równo na masę makową.

Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.



Smacznego!





20 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie łączone smaki :-) świetne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z maslem ze skladnikow na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ucieramy z cukrem i żółtkiem 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć gotową masę makową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używam masy gotowej, gdyż wydaje mi się że jest za ciężka( gotowa masa zawiera dodatkową mąkę) Można spróbować 😊

      Usuń
    2. to fakt, gotowe masy sąciężkie, przesłodzone i ich smak odbiega od prawdziwego smaku maku ;)

      Usuń
  6. Ciasto ma byc zadkie czy gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość rzadkie, ręcznie nie damy rady zagnieść 😊 wyrabiamy mikserem.

      Usuń
  7. Czyli to jest przepis na dwie blaszki keksowe? A jakby tak upiec w jednej blasze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nigdy nie piekłam w dużej blasze, można spróbować podejrzewam, że efekt podobny.

      Usuń
  8. Jaki mabyc ser do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tłustego w kostce ale półtłusty też może być. Oby nie ser w wiaderku 😉

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje:)

      Usuń
  9. Masa makowa bardzo słodka ale ciasto ogólnie bardzo pyszne :) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święta muszą być na słodko 😉 cieszę się że smakuje

      Usuń
  10. Nie wiem jakim cudem udalo sie pani to zmiescic w dwie blaszki. Obie sa teraz w moim piecu I "wyplywaja"! Nastepnym razem--trzy! Ale zapach jest swietny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten sam wymiar ma Pani keksówek? Kilkukrotnie przygotowywałam je i fakt rosną ale nigdy nie wypłynęły 😞. Zasmuciłam się

      Usuń