Sernik z makiem
Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam szczerze powiedzieć, że to główny składnik większości naszych potraw świątecznych. Chcę się z Wami podzielić moim ulubionym ciastem świątecznym, przepis jest prosty, a ciasto jest bardzo aromatyczne i mokre, przez co możemy delektować się nim kilka dni. No chyba, że wszystko zjecie na raz :)
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
100 g masła
4 łyżki wody
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa
400 g maku
1,5 szklanki cukru
3 jajka
masa serowa
0,5 kg sera
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1 op cukru waniliowego
Przygotowanie:
Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 C
ciasto
W mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.
masa makowa
Mak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto.
masa serowa
W mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i układamy do blaszek równo na masę makową.
Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.
Smacznego!
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńLubię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie łączone smaki :-) świetne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńA co z maslem ze skladnikow na ciasto?
OdpowiedzUsuńUcieramy z cukrem i żółtkiem 😊
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie serniczek:)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć gotową masę makową?
OdpowiedzUsuńNigdy nie używam masy gotowej, gdyż wydaje mi się że jest za ciężka( gotowa masa zawiera dodatkową mąkę) Można spróbować 😊
Usuńto fakt, gotowe masy sąciężkie, przesłodzone i ich smak odbiega od prawdziwego smaku maku ;)
UsuńCiasto ma byc zadkie czy gęste?
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość rzadkie, ręcznie nie damy rady zagnieść 😊 wyrabiamy mikserem.
UsuńCzyli to jest przepis na dwie blaszki keksowe? A jakby tak upiec w jednej blasze?
OdpowiedzUsuńHmm nigdy nie piekłam w dużej blasze, można spróbować podejrzewam, że efekt podobny.
UsuńJaki mabyc ser do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJa używam tłustego w kostce ale półtłusty też może być. Oby nie ser w wiaderku 😉
UsuńBardzo dziekuje:)
UsuńMasa makowa bardzo słodka ale ciasto ogólnie bardzo pyszne :) polecam
OdpowiedzUsuńŚwięta muszą być na słodko 😉 cieszę się że smakuje
UsuńNie wiem jakim cudem udalo sie pani to zmiescic w dwie blaszki. Obie sa teraz w moim piecu I "wyplywaja"! Nastepnym razem--trzy! Ale zapach jest swietny!
OdpowiedzUsuńA ten sam wymiar ma Pani keksówek? Kilkukrotnie przygotowywałam je i fakt rosną ale nigdy nie wypłynęły 😞. Zasmuciłam się
UsuńCzy bez maku też wyjdzie to ciasto z sera bez laktozy?
OdpowiedzUsuńto ma być zwykły twaróg, niemielony?
OdpowiedzUsuń