Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta
Kolejny pomysł na szybki i bardzo dobry obiad. Tarta - obiad na każdą okazje, i za każdym razem może być zupełnie inny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :)
Ciasto:
200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej)
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
250 g boczku wędzonego
250 g brokuł
2 pomidory
ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert)
ząbek czosnku
cebula
4 jaja
200 ml śmietany 18%
Przygotowanie ciasto:
Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut.
Przygotowanie farsz:
Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta.W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami i na wierzch ułóż pokrojone pomidory. Całość piecz w piekarniku nagrzanym 150 C góra i dół ok 30 minut.
Smacznego!
Wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, polecam :)
OdpowiedzUsuńFajna ta tarta, ma takie urozmaicone nadzienie.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://hairdryer-gonna-dry.blogspot.com/
Pyszna jest a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :) Polecam
OdpowiedzUsuńa to ser feta? czy pleśniak?
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie,ale czy to pewno ser feta ?;-)
OdpowiedzUsuńOryginalnie robię z fetą i jest najsprzeczniejsze :) ta wersja jest z camembert i jest pycha, używałam również sera koziego ale to jest wersja dla osób, które ten ser kochają. Można użyć dowolnego sera lecz ta wersja jest najlepsza z fetą :)
OdpowiedzUsuńKasiu, zrobilam Twoja tarte:) nie wiedzialam tylko jakie wymiaty ma Twoja blacha,ale jakos sobie poradzilam. Powied zmi tylko, czemu ciasto wyszlo mi takie twarde? czy za dlugo pieklam?:( Twoje przepisy bardzo mi sie podobaja, sa szybkie, typowo domowe i nie wymagaja skladknikow drogich i niedosteonych;) swietne propozycje na obiady, sniadania i deserki;) czekam na wiecej:) Justyna
OdpowiedzUsuńHmmm być może dodałaś więcej mąki? Z tych proporcji w formie 30 cm powinno wyjść ciasto zbliżone do ciasta kruchego. Tarta na drugi dzień, jest równie pyszna lecz ciasto staje się nasiąknięte farszem i jest mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki tej tarcie polubiłam Niezły Młynek na facebooku- jest świetna ! Próbowałam też wersji z cukinią zamiast brokuła. Mam jednak pewien problem z "sosem" już kilka razy wyszedł mi bardzo wodnisty przez co ciasto namiękało. Czy jest jakiś sposób aby się szybciej "zawiązał/ściął" ? w którym momencie mogę popełniać błąd ?
pozdrawiam Patrycja.
Jeżeli tarta jest wcześniej podpieczona i zalewamy ją sosem, wkładając do rozgrzanego piekarnika nie ciasto nie powinni się zmiękczyć. Może piekarnik po zalaniu ciasta sosem nie był dobrze rozgrzany? Moja propozycja to dodanie jednego jajka więcej, wtedy powinno się ściąć bez problemu jednak sos w smaku będzie bardziej jajeczny.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Będę dalej próbować ! :)
UsuńDodaj łyżkę mąki!
OdpowiedzUsuńMąka jest tutaj zbędna. Farsz jest na tyle zwięzły, że nie trzeba nic dodawać.
Usuń