Ciekawostki



Wypieki:

· Sól wzmacnia smak! Do każdego ciasta dodaj szczyptę

· Brak jajek w domu - zastąp je 2 łyżki mleka i proszek do pieczenia na końcu noża daje podobny efekt co jajko.

· Nie możesz używać proszku do pieczenia? - zamień go 2-3 łyżki rumu spulchnia ciasto tak jak 1 torebka proszku do pieczenia.

· Cukier wanilinowy zrób sama! - Po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii, zasyp je cukrem w słoiczku. Po 3-5 dniach będziesz miała swój cukier wanilinowy.

· Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.

· Aby ciasto francuskie i kruche było bardziej puszyste nakłuj je widelcem

· Aby rodzynki nie zatapiały się w cieście oprósz je mąką

· Lukier będzie śnieżnobiały jeśli rozpuścisz go w mleku a nie w wodzie

· Przypalone mleko uratujemy gotując je ponownie ze szczyptą soli.

· Budyń nie przypali się jeśli dno posypiemy odrobiną cukru. Mleka nie należy mieszać do czasu zagotowania.

· Jeśli ciasto nie odstaje od formy, należy formę wstawić w wilgotną ścierkę

· Warzenie się ciasta - ciasto , krem lub sos mogą się zważyć jeśli poszczególne składniki maja różną temperaturę. W zważonej masie pojawiają się kłaczkowate grudki. Masę możemy uratować podgrzewając ją w kąpieli wodnej.

· Biszkopt - lubi jak się go długo ubija, im więcej powietrza mu dostarczymy tym będzie bardziej puszysty.





Owoce:

· Cytryna i limetka aby była bardziej soczysta przed rozcięciem zrolować ją dłonią.

· Jeśli potrzebujesz kilki kropli soku z cytryny - nie tnij jej całej, po prostu nakłuj widelcem lub igłą.

· Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli włożymy je do foliowego woreczka zaraz z jabłkiem.

· Banany nie z czarnieją szybko jak końcówki owiniemy folią spożywczą.




Warzywa

· Palenie w przełyku po zjedzeniu papryczki chili! - Zniweluj je kromką chleba. Nigdy nie popijaj wodą!

· Świeżego ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.






Gotowanie

· Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka lub kilka łyżek surowego ryżu zawiniętego w gazę.

· Ryż aby był biały - do gotującej się wody dodaj odrobinę soku z cytryny

· Ziemniaki aby ugotowały się szybciej -dodaj łyżkę masła

· Makaron i ryż aby nie skleiły się podczas gotowania - dodaj trochę oleju

· Sałata aby nie więdła - rwij ja palcami - nie krój nożem

· Tłuszcz na patelni nie będzie pryskać jeśli dodasz szczyptę soli






Jak przygotować idealny stek, przed smażeniem steków należ pamiętać o paru ważnych rzeczach:

· mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

· wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem - chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się

· mięso przed smażeniem pieprzymy równomiernie i skrapiamy oliwą, możemy dodać czosnek, chilli, bazylię ( można smażyć bez przypraw)

· nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a masło spala się w temperaturze 130 C.

· steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem/oliwą

· nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej, wysmażony 4 minut z jednej 4 minut z drugiej.

· nie podajemy mięsa i nie kroimy zaraz po usmażeniu. To najważniejsza Zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne

2 komentarze:

  1. Super ciekawostki :) niektóre znałam ale wiele jest nowych

    OdpowiedzUsuń