Ciekawostki



Wypieki:

· Sól wzmacnia smak! Do każdego ciasta dodaj szczyptę

· Brak jajek w domu - zastąp je 2 łyżki mleka i proszek do pieczenia na końcu noża daje podobny efekt co jajko.

· Nie możesz używać proszku do pieczenia? - zamień go 2-3 łyżki rumu spulchnia ciasto tak jak 1 torebka proszku do pieczenia.

· Cukier wanilinowy zrób sama! - Po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii, zasyp je cukrem w słoiczku. Po 3-5 dniach będziesz miała swój cukier wanilinowy.

· Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.

· Aby ciasto francuskie i kruche było bardziej puszyste nakłuj je widelcem

· Aby rodzynki nie zatapiały się w cieście oprósz je mąką

· Lukier będzie śnieżnobiały jeśli rozpuścisz go w mleku a nie w wodzie

· Przypalone mleko uratujemy gotując je ponownie ze szczyptą soli.

· Budyń nie przypali się jeśli dno posypiemy odrobiną cukru. Mleka nie należy mieszać do czasu zagotowania.

· Jeśli ciasto nie odstaje od formy, należy formę wstawić w wilgotną ścierkę

· Warzenie się ciasta - ciasto , krem lub sos mogą się zważyć jeśli poszczególne składniki maja różną temperaturę. W zważonej masie pojawiają się kłaczkowate grudki. Masę możemy uratować podgrzewając ją w kąpieli wodnej.

· Biszkopt - lubi jak się go długo ubija, im więcej powietrza mu dostarczymy tym będzie bardziej puszysty.





Owoce:

· Cytryna i limetka aby była bardziej soczysta przed rozcięciem zrolować ją dłonią.

· Jeśli potrzebujesz kilki kropli soku z cytryny - nie tnij jej całej, po prostu nakłuj widelcem lub igłą.

· Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli włożymy je do foliowego woreczka zaraz z jabłkiem.

· Banany nie z czarnieją szybko jak końcówki owiniemy folią spożywczą.




Warzywa

· Palenie w przełyku po zjedzeniu papryczki chili! - Zniweluj je kromką chleba. Nigdy nie popijaj wodą!

· Świeżego ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.






Gotowanie

· Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka lub kilka łyżek surowego ryżu zawiniętego w gazę.

· Ryż aby był biały - do gotującej się wody dodaj odrobinę soku z cytryny

· Ziemniaki aby ugotowały się szybciej -dodaj łyżkę masła

· Makaron i ryż aby nie skleiły się podczas gotowania - dodaj trochę oleju

· Sałata aby nie więdła - rwij ja palcami - nie krój nożem

· Tłuszcz na patelni nie będzie pryskać jeśli dodasz szczyptę soli






Jak przygotować idealny stek, przed smażeniem steków należ pamiętać o paru ważnych rzeczach:

· mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

· wyciągamy z lodówki 1h przed grillowaniem - chodzi o to aby mięso nie przeżyło szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernego wysmażenia się

· mięso przed smażeniem pieprzymy równomiernie i skrapiamy oliwą, możemy dodać czosnek, chilli, bazylię ( można smażyć bez przypraw)

· nie smażymy steków na maśle! Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a masło spala się w temperaturze 130 C.

· steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem/oliwą

· nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej, wysmażony 4 minut z jednej 4 minut z drugiej.

· nie podajemy mięsa i nie kroimy zaraz po usmażeniu. To najważniejsza Zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie delikatne

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty