wtorek, 1 lipca 2014

Ciasto cytrynowo - morelowe




Dzisiaj coś bardziej orzeźwiającego. W domu miałam nadmiar cytryn i moreli, więc wymyśliłam coś  innego niż zawsze. Co prawda miałam wątpliwości,  co z tego wyjdzie? No i wyszło zacne ciacho. 
Nie słodkie za to idealne na upalne dni. Przepis jest bardzo prosty. 

Składniki na ciasto:
600 g mąki
300 g margaryny
1 jajko
4 żółtka
160 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
8 cytryn
6 świeżych  moreli (albo paczka suszonych)
500 g cukru

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C.
Masa: Cytrynę dobrze umyj i wyparz wrzątkiem, następnie pokrój  w plastry i usuń pestki ( jeżeli lubisz trochę goryczy całą cytrynę zblenduj, jeżeli wolisz mieć mniej goryczy w cieście najpierw starkuj skórkę i oddziel miąższ cytryny od białej otoczki, następnie zblenduj). Morele dobrze umyj i wyciągnij pestkę, również zblenduj. Owoce w konsystencji papki włóż do garnka, zasyp cukrem i smaż na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłą masę umieść na spodzie i pozostaw do wystygnięcia. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz