Ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami
To ciasto było wielkim hitem w moim domu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
100 g płatków migdałów
50 g wiórków kokosowych
1 szklanka mąki orkiszowej
5 łyżek płynnego miodu (może być więcej jeżeli lubicie słodko)
1 jajko
100 g masła roztopionego
100 ml mleka
100 ml mleka
szczypta soli
2 szklanki wiśni
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą z wyjątkiem wiśni.
- Odstawić na 10 minut.
- Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia.
- Układamy wiśnie
- Przykrywamy resztą masy.
- Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Poprostu świetne-zapisuję:)
OdpowiedzUsuńSmaczne:) dziś je piekłam,ale mnie również masa nie dała się wylać z miski,trzeba było wykładać łyżką. Pokroiłam na prostokąty i mamy zdrowe batoniki owsiane:)
UsuńFantastyczne! Nie dziwię się, że było hitem! :)
OdpowiedzUsuńwitam, na jak duza blaszke jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńForma ms wymiary 20x30 ale można upiec je w tradycyjnej blasze, wtedy będzie trochę niższe i można podać w formie batonów 😁
OdpowiedzUsuńMożna zrobić w formie od tarty? Czy wiśnie można zamienić na jabłka z cynamonem?
UsuńZamienić można 😉 jednak forma do tarty będzie za niska, lepiej wziąć zwykłą blaszkę
UsuńMniam, naprawdę smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy wiśnie trzeba rozmrozic przed pieczeniem?
OdpowiedzUsuńWiśnie mogą być mrożone :)
UsuńCzy platki owsiane trzeba wczesniej zalać wrzatkiem lub zagotowac? czy maja byc takie prosto z torebki?
OdpowiedzUsuńProsto z torebki :) - Tak jak jest napisane bez żadnych komplikacji. Pozdrawiam.
UsuńNie wiem czemu ale masa wyszła mi strasznie sucha, nie jest nawet podobna do tej na zdjęciu, czy nie powinno być tam trochę wody.?
OdpowiedzUsuńWszystkie proporcje były zachowane? Robiłam już to ciasto nie jeden raz i masa zawsze wygląda jak na zdjęciu, a ciasto od owoców jest dość wilgotne.
Usuńzachowałam wszystkie proporcje z małym 5g zawachaniem przy kokosie :) ale użyłam zwykłej mąki pszennej z pełnego przemiału zamiast orkiszowej może to zaważyło... masa wyszła bardziej jak granola niż ciasto i musiałam zalać odrobiną wody żeby dało się wymieszać. Po upieczeniu ciasto było bardzo dobre i w miarę wilgotne więc tragedii nie było :)
UsuńPrzy mące pszennej można dodać ok 100 ml mleka 😁 będzie pysznie
Usuńsuper przepis i ciasto juz sie upieklo :)
OdpowiedzUsuńmialabym prosbe abys sprawdzila jeszcze raz skladniki i proporcje bo zrobilam wszystko tak jak napisane ale ciasto jest zbyt zbite i obowiazkowo trzeba dodac jakiegos plynu. niemozliwe azeby twoje ciasto wygladalo jak z´na zdjeciu tylko przy dodaniu plynow jakim jest maslo i ewentualnie miod.
Ja nastepnym razem dodam dobra szklanke mleka :)
Wygląda obłędnie i koniecznie muszę je zrobić :)! Zastanawiam się tylko czy można zamiast mąki orkiszowej użyć mąki owsianej? I czym można zastąpić lub czy trzeba dodawać wiórki kokosowe :)?
OdpowiedzUsuńMąkę można zmienić 😁 z wiórkami smakuje świetnie. Można wiórki zastąpić orzechami
UsuńA jak to rozsmarować na owocach żeby ładnie pokryło?
OdpowiedzUsuńJa uklepuję łyżką 😁
UsuńMoja ma wymiary 20x30 ale tradycyjna blacha też może być 😉
OdpowiedzUsuńile kalorii ma jedna porcja ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie liczę kalorii, bo co trzeba cieszyć się smakiem :)
UsuńA czym zastąpić migdały? Można wcale nie dawać? Syn uczulony na wszystkie orzechy a chciałabym spróbować tego ciacha.
OdpowiedzUsuńOczywiście 😁 bez migdałów też będzie pyszne. Można dodać więcej kokosa jeżeli oczywiście nie występuje uczulenie.
UsuńA jak nie ma świeżych wiśni to czym można je zastąpić?
OdpowiedzUsuńJa w tej wersji użyłam mrożonych 😁 owoce mrożone świetnie się nadają do ciast z płatków owsianych. A owoce dowolne, kto jakie chce
UsuńA maka ryzowa może być?
UsuńZ mąka ryżową nie próbowałam, ale dlaczego nie 😁 do odważnych kuchnia należy
Usuńczy to ciasto jest bez proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńTak, ja nie używam w tym przypadku proszku.
Usuńja w week zrobię wersję z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno będzie pyszne 😋
UsuńA płatki orkiszowe mogą być?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Konsystencja byłaby ta sama, troszeczkę może różnić się w smaku.
UsuńCzy mogą być użyte wiśnie ze słoika, kompotu?
OdpowiedzUsuńMogą, jednak nie będzie tak smakowało jak ze świeżymi owocami.
UsuńPieczemy w 200 C z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńLepiej piec góra -dół. Termoobieg może zbyt wysuszyć ciasto, a jeżeli jest tylko taka opcja to temperatura 180 C.
UsuńDziewczyny jak myślicie -z truskawkami też wyjdzie czy będą zbyt miękkie?
OdpowiedzUsuńWyjdzie 😊 robiłam już ze śliwkami, gruszkami, borówkami no i truskawkami. W każdej wersji smakuje inaczej ale jest pycha.
Usuńa dałoby radę bez masła, np. dodać zamiast tego więcej mleka (np. migdałowego, które jest dość tłuste)?
OdpowiedzUsuńBez masła ciasto może nie być tak samo zwarte. Czy mleko migdałowe robisz sama? Jeżeli tak dodaj 50ml mleka i 20g zmiksowanych migdałów z których powstawało mleko. W takim przypadku można zastąpić. Zwiększenie samej ilość mleka nie będzie dobre, ciasto będzie zbyt rozpadające się.
UsuńOK, spróbuję, dziękuję za poradę! Mleko robię sama :)
UsuńA ile procentowego mleka użyłaś? I jakiego masła? Może być maślana Kasia?
OdpowiedzUsuńMleko 2 % a maso powyżej 82% :) Lepiej nie używaj maślanki, nie wyjdzie tak dobre
UsuńDziękuje:)))))
UsuńWlasnie siedzi w piekarniku. Wersja z truskawkami. Mysle ze z rabarbarem tez super by smakowalo.
OdpowiedzUsuńSuper wersja, bardzo zdrowa, Można ją zrobić także jako ciasteczka. :D
OdpowiedzUsuńPolecam dodać więcej miodu, a dla osób, które nie muszą dbać o linię masy kajmakowej :D
Dzisiaj zrobiłam, zachowałam wszelkie proporcje i wyszło obłędne... Po ostudzeniu na wierzchu zrobiłam wzorek z roztopionej gorzkiej czekolady - świetny widok. Już rozpropagowałam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊 może zdjęcie?
UsuńZrobiłam ze świeżymi malinami, pychotka:) Zamiast masła użyłam jogurt naturalny i... udało się. Palce lizać, dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńa jakiej innej mąki moge uzyc? bo nie moge znalezc orkiszowej w uk :)
OdpowiedzUsuńMożesz użyć mąki owsianej albo zwykłej pszennej. Smak będzie bardzo podobny :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mogę zastąpić masło olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuńTak, myślę że powinna zostać ta sama konsystencja więc nie widzę przeszkód :)
UsuńA co mozna dodac zamiast masla?Unikam nabiału.
OdpowiedzUsuńMożesz dodać tłuszczu/ oleju kokosowego :) wychodzi bardzo podobnie :)
Usuńmoge uzyc mleka roslinnego np migdalowego ? i zastapic czyms make orkiszowa np owsiana?
OdpowiedzUsuńokej, przeczytalam komentarze, tylko co z tym mlekiem ! ; D
OdpowiedzUsuńMleko migdałowe jest ok 😊 testowałam i wyszło pysznie. Teraz jest sezon na śliwki, które super sobie radzą w tym połączeniu.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z jabłkami i cynamonem, wyszło lepsze niż z wiśniami i do tego pachniało w całym domu :)
OdpowiedzUsuńJa troche pozmienialam przepis. Dalam make ryzowa, zamiast masla - jogurt naturalny, orzech wloskie zamiast migdalow, a wisnie zastapilam sliwkami. Mistrzostwo swiata :D
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie 😋
UsuńUpiekłam z budyniem,a budyń posypałam mrożonymi malinami.Wyszło smaczne jadłam jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuńA czy wiśnie nie będą za kwaśne? Trzeba je oprószyć mąką? Boję się że będą kwaśne...
OdpowiedzUsuńJa wiśnie użyłam mrożone i niczym nie oprószałam, chodzi tutaj o złamanie smaków, słodko-kwaśny. Jeżeli boisz się wiśni, świetnie nadają się śliwki, które również są lekko kwaśne.
UsuńWyszło pysznie ^^
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje 😉
UsuńCzy mozna uzyc maki orlkiszowej razowej czy tez z pelnego przemialu?xxx
OdpowiedzUsuńOrkiszowa mąka jest w przepisie więc jak najbardziej 😉 ale można zastąpić ja zwykłą pszenną. Pozdrawiam
UsuńDziekuje za odpowiedz😉
UsuńCzy blaszka okragla 26cm tez bedzie dobra?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej 😉 kształt nie ma znaczenia 😉. Trzeba jednak pamiętać im blaszka większa tym ciasto jest niższe i na odwrót
UsuńTaka myśl mnie naszła, że teraz zaczyna się sezon na czerwoną porzeczke i zastanawiam się jak wyszedł by ten placek z nią> czy nie byłby za kwaśny? :)
OdpowiedzUsuńTak, można zastąpić dowolnymi owocami. Jeżeli chodzi o porzeczkę to można delikatnie ją osłodzić, jednak to jest niekonieczne.
UsuńZrobiłam, ale inaczej wyglądało u mnie ciasto, było bardzo gęste mimo, że zachowałam wszystkie podane proporcje. Zobaczymy jutro do kawy jakie bedzie w smaku 😊
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość gęste ale łatwo się formuje 😉 Mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam
Usuńpłatki owsiane zwykłe, górskie czy błyskawiczne ?
OdpowiedzUsuńJa używam zwykłych :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialne ciasto �� z racji diety bezmlecznej zamieniłam masło na olej kokosowy i dałam mleko roślinne. Chętnie ograniczyłabym miód ale bałam się, że ciasto nie będzie się trzymać.
OdpowiedzUsuńCieszę się 😊
UsuńMoje właśnie w piecu. Zamiast mleka krowiego użyłam kokosowego zamiast miodu ksylitol. Ale musiałam dodać spora porcje extra mleka gdyż ciasto było bardzo suche.
OdpowiedzUsuńZa późno do czytałam komentarze bo zamiast masła dalabym olej kokosowy.
Przygotowuje wersje z truskawkami i malinami.Teraz tylko 45 min w piekarniku😃
Mniam 😉
UsuńCzy xiastcnaleYci wyjąć z blaszki czy może sobie w niej leżeć?
OdpowiedzUsuń