piątek, 27 lutego 2015

Ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami




To ciasto było wielkim hitem w moim domu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały sobie radę. 

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych 
100 g płatków migdałów
50 g wiórków kokosowych
1 szklanka mąki orkiszowej
5 łyżek płynnego miodu (może być więcej jeżeli lubicie słodko)
1 jajko
100 g masła roztopionego 
100 ml mleka
szczypta soli

2 szklanki wiśni

Składniki dostaniecie taniej tutaj 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą z wyjątkiem wiśni. Odstawić na 10 minut. Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta.


Przygotowanie jest naprawdę proste :) 
Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. 


Smacznego!

86 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smaczne:) dziś je piekłam,ale mnie również masa nie dała się wylać z miski,trzeba było wykładać łyżką. Pokroiłam na prostokąty i mamy zdrowe batoniki owsiane:)

      Usuń
  2. Fantastyczne! Nie dziwię się, że było hitem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, na jak duza blaszke jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  4. Forma ms wymiary 20x30 ale można upiec je w tradycyjnej blasze, wtedy będzie trochę niższe i można podać w formie batonów 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić w formie od tarty? Czy wiśnie można zamienić na jabłka z cynamonem?

      Usuń
    2. Zamienić można 😉 jednak forma do tarty będzie za niska, lepiej wziąć zwykłą blaszkę

      Usuń
  5. Mniam, naprawdę smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wiśnie trzeba rozmrozic przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy platki owsiane trzeba wczesniej zalać wrzatkiem lub zagotowac? czy maja byc takie prosto z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto z torebki :) - Tak jak jest napisane bez żadnych komplikacji. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Nie wiem czemu ale masa wyszła mi strasznie sucha, nie jest nawet podobna do tej na zdjęciu, czy nie powinno być tam trochę wody.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie proporcje były zachowane? Robiłam już to ciasto nie jeden raz i masa zawsze wygląda jak na zdjęciu, a ciasto od owoców jest dość wilgotne.

      Usuń
    2. zachowałam wszystkie proporcje z małym 5g zawachaniem przy kokosie :) ale użyłam zwykłej mąki pszennej z pełnego przemiału zamiast orkiszowej może to zaważyło... masa wyszła bardziej jak granola niż ciasto i musiałam zalać odrobiną wody żeby dało się wymieszać. Po upieczeniu ciasto było bardzo dobre i w miarę wilgotne więc tragedii nie było :)

      Usuń
    3. Przy mące pszennej można dodać ok 100 ml mleka 😁 będzie pysznie

      Usuń
  9. super przepis i ciasto juz sie upieklo :)

    mialabym prosbe abys sprawdzila jeszcze raz skladniki i proporcje bo zrobilam wszystko tak jak napisane ale ciasto jest zbyt zbite i obowiazkowo trzeba dodac jakiegos plynu. niemozliwe azeby twoje ciasto wygladalo jak z´na zdjeciu tylko przy dodaniu plynow jakim jest maslo i ewentualnie miod.
    Ja nastepnym razem dodam dobra szklanke mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie i koniecznie muszę je zrobić :)! Zastanawiam się tylko czy można zamiast mąki orkiszowej użyć mąki owsianej? I czym można zastąpić lub czy trzeba dodawać wiórki kokosowe :)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę można zmienić 😁 z wiórkami smakuje świetnie. Można wiórki zastąpić orzechami

      Usuń
  11. A jak to rozsmarować na owocach żeby ładnie pokryło?

    OdpowiedzUsuń
  12. A w jak dużej brytwannie, formie je pieczesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ma wymiary 20x30 ale tradycyjna blacha też może być 😉

      Usuń
  13. ile kalorii ma jedna porcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie liczę kalorii, bo co trzeba cieszyć się smakiem :)

      Usuń
  14. A czym zastąpić migdały? Można wcale nie dawać? Syn uczulony na wszystkie orzechy a chciałabym spróbować tego ciacha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście 😁 bez migdałów też będzie pyszne. Można dodać więcej kokosa jeżeli oczywiście nie występuje uczulenie.

      Usuń
  15. A jak nie ma świeżych wiśni to czym można je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tej wersji użyłam mrożonych 😁 owoce mrożone świetnie się nadają do ciast z płatków owsianych. A owoce dowolne, kto jakie chce

      Usuń
    2. A maka ryzowa może być?

      Usuń
    3. Z mąka ryżową nie próbowałam, ale dlaczego nie 😁 do odważnych kuchnia należy

      Usuń
  16. czy to ciasto jest bez proszku do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja nie używam w tym przypadku proszku.

      Usuń
  17. ja w week zrobię wersję z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A płatki orkiszowe mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Konsystencja byłaby ta sama, troszeczkę może różnić się w smaku.

      Usuń
  19. Czy mogą być użyte wiśnie ze słoika, kompotu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą, jednak nie będzie tak smakowało jak ze świeżymi owocami.

      Usuń
  20. Pieczemy w 200 C z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej piec góra -dół. Termoobieg może zbyt wysuszyć ciasto, a jeżeli jest tylko taka opcja to temperatura 180 C.

      Usuń
  21. Dziewczyny jak myślicie -z truskawkami też wyjdzie czy będą zbyt miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie 😊 robiłam już ze śliwkami, gruszkami, borówkami no i truskawkami. W każdej wersji smakuje inaczej ale jest pycha.

      Usuń
  22. a dałoby radę bez masła, np. dodać zamiast tego więcej mleka (np. migdałowego, które jest dość tłuste)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez masła ciasto może nie być tak samo zwarte. Czy mleko migdałowe robisz sama? Jeżeli tak dodaj 50ml mleka i 20g zmiksowanych migdałów z których powstawało mleko. W takim przypadku można zastąpić. Zwiększenie samej ilość mleka nie będzie dobre, ciasto będzie zbyt rozpadające się.

      Usuń
    2. OK, spróbuję, dziękuję za poradę! Mleko robię sama :)

      Usuń
  23. A ile procentowego mleka użyłaś? I jakiego masła? Może być maślana Kasia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko 2 % a maso powyżej 82% :) Lepiej nie używaj maślanki, nie wyjdzie tak dobre

      Usuń
  24. Wlasnie siedzi w piekarniku. Wersja z truskawkami. Mysle ze z rabarbarem tez super by smakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  25. Super wersja, bardzo zdrowa, Można ją zrobić także jako ciasteczka. :D
    Polecam dodać więcej miodu, a dla osób, które nie muszą dbać o linię masy kajmakowej :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj zrobiłam, zachowałam wszelkie proporcje i wyszło obłędne... Po ostudzeniu na wierzchu zrobiłam wzorek z roztopionej gorzkiej czekolady - świetny widok. Już rozpropagowałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę 😊 może zdjęcie?

      Usuń
  27. Zrobiłam ze świeżymi malinami, pychotka:) Zamiast masła użyłam jogurt naturalny i... udało się. Palce lizać, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  28. a jakiej innej mąki moge uzyc? bo nie moge znalezc orkiszowej w uk :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Możesz użyć mąki owsianej albo zwykłej pszennej. Smak będzie bardzo podobny :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy mogę zastąpić masło olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę że powinna zostać ta sama konsystencja więc nie widzę przeszkód :)

      Usuń
  31. A co mozna dodac zamiast masla?Unikam nabiału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać tłuszczu/ oleju kokosowego :) wychodzi bardzo podobnie :)

      Usuń
  32. moge uzyc mleka roslinnego np migdalowego ? i zastapic czyms make orkiszowa np owsiana?

    OdpowiedzUsuń
  33. okej, przeczytalam komentarze, tylko co z tym mlekiem ! ; D

    OdpowiedzUsuń
  34. Mleko migdałowe jest ok 😊 testowałam i wyszło pysznie. Teraz jest sezon na śliwki, które super sobie radzą w tym połączeniu.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja zrobiłam z jabłkami i cynamonem, wyszło lepsze niż z wiśniami i do tego pachniało w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja troche pozmienialam przepis. Dalam make ryzowa, zamiast masla - jogurt naturalny, orzech wloskie zamiast migdalow, a wisnie zastapilam sliwkami. Mistrzostwo swiata :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Upiekłam z budyniem,a budyń posypałam mrożonymi malinami.Wyszło smaczne jadłam jeszcze ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
  38. A czy wiśnie nie będą za kwaśne? Trzeba je oprószyć mąką? Boję się że będą kwaśne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiśnie użyłam mrożone i niczym nie oprószałam, chodzi tutaj o złamanie smaków, słodko-kwaśny. Jeżeli boisz się wiśni, świetnie nadają się śliwki, które również są lekko kwaśne.

      Usuń
  39. Wyszło pysznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy mozna uzyc maki orlkiszowej razowej czy tez z pelnego przemialu?xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa mąka jest w przepisie więc jak najbardziej 😉 ale można zastąpić ja zwykłą pszenną. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz😉

      Usuń
  41. Czy blaszka okragla 26cm tez bedzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej 😉 kształt nie ma znaczenia 😉. Trzeba jednak pamiętać im blaszka większa tym ciasto jest niższe i na odwrót

      Usuń
  42. Taka myśl mnie naszła, że teraz zaczyna się sezon na czerwoną porzeczke i zastanawiam się jak wyszedł by ten placek z nią> czy nie byłby za kwaśny? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zastąpić dowolnymi owocami. Jeżeli chodzi o porzeczkę to można delikatnie ją osłodzić, jednak to jest niekonieczne.

      Usuń
  43. Zrobiłam, ale inaczej wyglądało u mnie ciasto, było bardzo gęste mimo, że zachowałam wszystkie podane proporcje. Zobaczymy jutro do kawy jakie bedzie w smaku 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość gęste ale łatwo się formuje 😉 Mam nadzieję, że będzie smakowało. Pozdrawiam

      Usuń
  44. płatki owsiane zwykłe, górskie czy błyskawiczne ?

    OdpowiedzUsuń
  45. Absolutnie genialne ciasto �� z racji diety bezmlecznej zamieniłam masło na olej kokosowy i dałam mleko roślinne. Chętnie ograniczyłabym miód ale bałam się, że ciasto nie będzie się trzymać.

    OdpowiedzUsuń
  46. Moje właśnie w piecu. Zamiast mleka krowiego użyłam kokosowego zamiast miodu ksylitol. Ale musiałam dodać spora porcje extra mleka gdyż ciasto było bardzo suche.
    Za późno do czytałam komentarze bo zamiast masła dalabym olej kokosowy.
    Przygotowuje wersje z truskawkami i malinami.Teraz tylko 45 min w piekarniku😃

    OdpowiedzUsuń