Jogurtowe gofry
Pogoda nam dopisuje. Dlatego wcinamy szybkie śniadanie, zagryzamy dużą ilością świeżych truskawek i biegniemy z kocykami na trawkę.
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
3 jajka
3 łyżki oleju
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru trzcinowego
małe opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy
i cukier puder do oprószenia gofrów
Przygotowanie:
jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto.
Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Schrupałbym je :D
OdpowiedzUsuńoh, w takich momentach brakuje mi gofrownicy. albo chociaż szybkiej teleportacji nad morze :)))
OdpowiedzUsuń