niedziela, 29 maja 2016

Jogurtowe gofry


Pogoda nam dopisuje. Dlatego wcinamy szybkie śniadanie, zagryzamy dużą ilością świeżych truskawek i biegniemy z kocykami na trawkę. 

Składniki: 
400 g jogurtu naturalnego
3 jajka
3 łyżki oleju
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
50 g cukru trzcinowego
małe opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli

trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy 
i cukier puder do oprószenia gofrów  

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj

Przygotowanie:
jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto.

Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. oh, w takich momentach brakuje mi gofrownicy. albo chociaż szybkiej teleportacji nad morze :)))

    OdpowiedzUsuń