środa, 16 lipca 2014

Tarta z brzoskwiniami



Tarty w każdym wydaniu są przepyszne :) Ja mogę je jeść o każdej porze. 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki uniwersalnej
2/3 szklanki zimnego masła
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 żółtko z dużego jajka
1 łyżka zimnej wody

Masa: 
150 g białej czekolady
1/2 łyżeczka olejku wanilinowego
250 g serka mascarpone
30 g cukru pudru


1/3 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny


Dekoracja:
1 puszka brzoskwiń w syropie


Przygotowanie ciasta:
Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem aby obciążyć placek. Piecz przez 10 min w temperaturze 200 C góra i dół, następnie ściągnij papier do wypieków z obciążeniem i piecz jeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca i ostudź.


Masa:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( możesz dodać łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek, olejek wanilinowy oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami






Smacznego!

7 komentarzy:

  1. świetnie wygląda! a mam pytanie: dzie kupiłaś taką fajną szklankę?

    OdpowiedzUsuń
  2. W Biedronce na wyprzedaży tez można dorwać coś fajnego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam , mam zamiar dzisiaj zrobić to cudo , tylko mam jedno pytanie... kremówki 1/3 szklanki ?? 250 ml w większości to wychodzi cała szklanka.....Proszę o wyjaśnienie bo jestem "raczkująca" w dziedzinie ciast , nie chciałabym czegoś zepsuć :))

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. 1/3 szklanki :) widocznie palec mi się osuną jak pisałam i odruchowo napisałam 250 ml, a 1/3 szklanki to ok 150 ml :) już poprawiłam. Ciasto jest naprawdę super . Życzę udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  5. O ile mi wiadomo,to szklanki mają pojemność ok.250ml,a 1/3 szklanki to nie 150 ml tylko ok.80.Za to 2/3szklanki to 150 ml .moje pytanie brzmi:ile tej kremówki w rzeczywistości trzeba dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 szklanki Tak powinno być. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że nie zmieniłam informacji o gramaturze. W momencie pisania miałam popsutą wagę i spisywane z niej proporcje były nieprawidłowe. Już w błąd nie będę wprowadzała :D

      Usuń