Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to obowiązkowy dodatek latem do obiadów w mojej kuchni. Każdy je lubi dlatego staram się je przygotowywać dosyć często, a do przygotowania ich wystarczy naprawdę bardzo niewiele :)
Składniki:
1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)
główka czosnku
korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje)
koper z kwiatami
2 łyżki soli kamiennej
woda
Przygotowanie:
Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian z koprem w słoju. Dobrze uciskamy i zalewamy.
Przygotowanie zalewy - na 1l wrzącej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.
Smacznego !
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
zaczynam "walkę" ze swoimi ogórkami, co roku wyszukuje nowych przepisów, za mną już około 12 kg w słoikach,
OdpowiedzUsuńmałosolne już prawie zjedzone ;) , 4 słoiki ogórków z chilli na ostro, 4 słoiki sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym - przepyszne - polecam :) jeszcze zostały kiszone, ogórki w miodzie i musztardzie :)
pozdrawiam cieplutko :)