czwartek, 24 lipca 2014

Ogórki małosolne

  



    Ogórki małosolne to obowiązkowy dodatek latem do obiadów w mojej kuchni. Każdy je lubi dlatego staram się je przygotowywać dosyć często, a do przygotowania ich wystarczy naprawdę bardzo niewiele :)

Składniki:
1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie) 
główka czosnku
korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje)
koper z kwiatami
2 łyżki soli kamiennej
woda



Przygotowanie:
Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian z koprem w słoju. Dobrze uciskamy i zalewamy. 
Przygotowanie zalewy - na 1l wrzącej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej. 



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zaczynam "walkę" ze swoimi ogórkami, co roku wyszukuje nowych przepisów, za mną już około 12 kg w słoikach,
    małosolne już prawie zjedzone ;) , 4 słoiki ogórków z chilli na ostro, 4 słoiki sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym - przepyszne - polecam :) jeszcze zostały kiszone, ogórki w miodzie i musztardzie :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń