sobota, 26 lipca 2014

Coxinha - brazylijskie udka kurczaka





Coxinha to inaczej brazylijskie pierożki z ciasta przyrządzanego na bazie bulionu z kawałkami kurczaka i serkami śmietankowymi. Są trochę pracochłonne ale w smaku i wyglądzie są bezkonkurencyjne :) Robiłam je pierwszy raz i muszę powiedzieć, wyszły rewelacyjnie. Widziałam dużo różnych przepisów, jednak zrobiłam coś zupełnie innego i mam nadzieje, że i Wam posmakuje.


Składniki:
bulion gotujemy na całym kurczaku ( można użyć 3 podudzi albo 2 piersi)
pęczek pietruszki
2 serki topione 
2 ząbki czosnku
duża cebula
papryczka chili
3 łyżki papryki słodkiej
pół łyżeczki curry
pieprz, sól do smaku
1 jajko
bułka tarta

Ciasto:
750 g mąki 
2 żółtka
2 szklanki bulionu 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie ciasto:
Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego 3 szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy aż wystygnie - w tym czasie możemy przygotować farsz. Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka. 

Przygotowanie farszu:
Bulion przecedzam przez sito i odstawiam, wyciągam mięso i oddzielam od kości. Przerzucam kawałeczki kurczaka do miski i dodaję pokrojoną pietruszkę, papryczkę chili, wyciśnięty czosnek, serki topione i obsmażoną cebulę (pokrojona na kosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro można dodać jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej. 



Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. 

Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu) 





Smacznego!

19 komentarzy:

  1. O rany! Jakie one muszą być smaczne! Wyglądają obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Chętnie spróbowałabym jak smakują takie pierożki. Wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napracowałaś się przy tej potrawie. Efekt wart był wysiłku, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby tak je upiec? Ma to sens? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie z tego ciasta. Wyjdą twarde i niejadalne. 😒

      Usuń
    2. alez tak,ciepla woda,olej sol , jajko = wyrobic ciasto jak na pierogi odstawic na 30 min.pod przykryciem ,rozwalkowac ,mkrazki posmarowac wewnatrz i zewnatru/po sklejeniu olejem ew.maslem nie panierowac i upiec

      Usuń
  5. A ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Mam liczną rodzinę i potrzebuję sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A co to za farsz u dołu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wiem, widzę że u góry jest mięso ale u dołu jest jakiś pomarańczowy farsz??

      Usuń
    2. Taki kolor ma farsz po połączeniu wszystkich składników, a to dlatego, że jest papryka w proszku 😊

      Usuń
  7. To jest takie pyszne a jakie sosy do tego pani podaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam sos czosnkowy, jednak tutaj użyj swojej fantazji albo ulubionego sosu 😊

      Usuń
  8. A można smażyć je w garnku w głębokim tłuszczu? Niestety nie mam frytkownicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej garnek zastąpi frytkownice :)

      Usuń
  9. Witam. Ile mają ważyć łącznie zastosowane do przepisu serki topione ?

    OdpowiedzUsuń