Coxinha - brazylijskie udka kurczaka
Coxinha to inaczej brazylijskie pierożki z ciasta przyrządzanego na bazie bulionu z kawałkami kurczaka i serkami śmietankowymi. Są trochę pracochłonne ale w smaku i wyglądzie są bezkonkurencyjne :) Robiłam je pierwszy raz i muszę powiedzieć, wyszły rewelacyjnie. Widziałam dużo różnych przepisów, jednak zrobiłam coś zupełnie innego i mam nadzieje, że i Wam posmakuje.
Składniki:
bulion gotujemy na całym kurczaku ( można użyć 3 podudzi albo 2 piersi)
pęczek pietruszki
2 serki topione
2 ząbki czosnku
duża cebula
papryczka chili
3 łyżki papryki słodkiej
pół łyżeczki curry
pieprz, sól do smaku
1 jajko
bułka tarta
Ciasto:
750 g mąki
2 żółtka
Przygotowanie ciasto:
Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego 3 szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy aż wystygnie - w tym czasie możemy przygotować farsz. Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Przygotowanie farszu:
Bulion przecedzam przez sito i odstawiam, wyciągam mięso i oddzielam od kości. Przerzucam kawałeczki kurczaka do miski i dodaję pokrojoną pietruszkę, papryczkę chili, wyciśnięty czosnek, serki topione i obsmażoną cebulę (pokrojona na kosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro można dodać jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej.
Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu)
Smacznego!
O rany! Jakie one muszą być smaczne! Wyglądają obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Chętnie spróbowałabym jak smakują takie pierożki. Wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńNapracowałaś się przy tej potrawie. Efekt wart był wysiłku, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle cudeńka ,smaczne.
OdpowiedzUsuńA gdyby tak je upiec? Ma to sens? :)
OdpowiedzUsuńNie z tego ciasta. Wyjdą twarde i niejadalne. 😒
Usuńalez tak,ciepla woda,olej sol , jajko = wyrobic ciasto jak na pierogi odstawic na 30 min.pod przykryciem ,rozwalkowac ,mkrazki posmarowac wewnatrz i zewnatru/po sklejeniu olejem ew.maslem nie panierowac i upiec
UsuńA ile sztuk wychodzi z tego przepisu? Mam liczną rodzinę i potrzebuję sporo :)
OdpowiedzUsuńMi wyszło ok 20 😊
UsuńA co to za farsz u dołu??
OdpowiedzUsuńFarszem nadziewamy 😉
UsuńTak wiem, widzę że u góry jest mięso ale u dołu jest jakiś pomarańczowy farsz??
UsuńTaki kolor ma farsz po połączeniu wszystkich składników, a to dlatego, że jest papryka w proszku 😊
UsuńTo jest takie pyszne a jakie sosy do tego pani podaje
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos czosnkowy, jednak tutaj użyj swojej fantazji albo ulubionego sosu 😊
UsuńA można smażyć je w garnku w głębokim tłuszczu? Niestety nie mam frytkownicy.
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej garnek zastąpi frytkownice :)
UsuńWitam. Ile mają ważyć łącznie zastosowane do przepisu serki topione ?
OdpowiedzUsuńDwa serki topione to 150g 😉
Usuń