Lody porzeczkowe
Lody lody kochamy lody ! W
szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :)
Składniki:
500 g
czarnej porzeczki
2 duże jajka
2 żółtka
cukier
wanilinowy
250 g cukru
400 ml
śmietany 30% ( kremówki)
Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sito, tak aby pozbyć się skórki i pestek - odstawiamy miseczkę. W małym garnuszku
gotujemy wodę i na garnuszek wstawiamy
miseczkę ( ja używam szklanej) i w kąpieli wodnej ubijamy jajka z żółtkami i
cukrem ok 5-6 minut, aż
masa zgęstnieje i zblednie. Miskę ściągamy z kąpieli, nadal ubijając ostudzamy
masę. Do ostudzonej masy wlewamy mus owocowy i mieszamy ręcznie. W oddzielnym
naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z masą jajeczną połączoną
wcześniej z musem owocowym. Gotową masę
lodową możemy przelać do foremek na lody albo do pojemnika z przykrywką. Ja użyłam
formy "keksówki" wyłożonej folią aluminiową. Lody powinny się
chłodzić w zamrażarce od 6-8 godzin, najlepiej przygotować je wieczorem aby
przez noc się przymroziły :)
Porada:
Jeżeli chcesz z lodów uformować gałki, wyciągnij lody ok 10 min wcześniej :)
Jeżeli chcesz z lodów uformować gałki, wyciągnij lody ok 10 min wcześniej :)
Smacznego!
Na pewno wypróbuję ten przepis,dzięki :-)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńPolecam w wykonaniu autorki, pyszotka :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :-D Dzięki za udział w akcji :) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńKocham porzeczki :) a lody porzeczkowe są wspaniałe :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzłowiek czasami nieświadomie uszczęśliwia innych -nawet nie wiedząc o tym -Lody dla smaku i dla ochłody można jeść co dzień -Wystarczy znaleść czas dla siebie -i czarować swoje marzenia widziane w oczach wyobrażni czując wyjątkowość na języku -Wypada tylko podziękować Pani za inspiracje - za czar i magię .
OdpowiedzUsuńDziekuję za bardzo miłe słowa 😊
Usuń