Lody porzeczkowe




Lody lody kochamy lody ! W szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :)

Składniki:
500 g czarnej porzeczki
2 duże jajka
2 żółtka
cukier wanilinowy
250 g cukru
400 ml śmietany 30% ( kremówki)

Przygotowanie:
Porzeczki myjemy i  blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sito, tak aby pozbyć się skórki i pestek - odstawiamy miseczkę. W małym garnuszku gotujemy wodę i na garnuszek  wstawiamy miseczkę ( ja używam szklanej) i w kąpieli wodnej ubijamy jajka z żółtkami i cukrem ok 5-6 minut, aż masa zgęstnieje i zblednie. Miskę ściągamy z kąpieli, nadal ubijając ostudzamy masę. Do ostudzonej masy wlewamy mus owocowy i mieszamy ręcznie. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z masą jajeczną połączoną wcześniej z musem owocowym.  Gotową masę lodową możemy przelać do foremek na lody albo do pojemnika z przykrywką. Ja użyłam formy "keksówki" wyłożonej folią aluminiową. Lody powinny się chłodzić w zamrażarce od 6-8 godzin, najlepiej przygotować je wieczorem aby przez noc się przymroziły :)

Porada:
Jeżeli chcesz z lodów uformować gałki, wyciągnij lody ok 10 min wcześniej :) 



Smacznego!

Komentarze

  1. Na pewno wypróbuję ten przepis,dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam w wykonaniu autorki, pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! :-D Dzięki za udział w akcji :) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham porzeczki :) a lody porzeczkowe są wspaniałe :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Człowiek czasami nieświadomie uszczęśliwia innych -nawet nie wiedząc o tym -Lody dla smaku i dla ochłody można jeść co dzień -Wystarczy znaleść czas dla siebie -i czarować swoje marzenia widziane w oczach wyobrażni czując wyjątkowość na języku -Wypada tylko podziękować Pani za inspiracje - za czar i magię .

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty