środa, 12 listopada 2014

Domowa wędzona kiełbasa




Składniki:

10 kg łopatki/szynki wieprzowej 

1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 

3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)

15 g pieprzu czarnego w ziarenkach

5 g kolendry

5 g gorczycy

8 g ziela angielskiego

5 liści laurowych

kilka listków suszonej mięty

ok 400 g soli peklującej/ do smaku


dodatkowo 
20 m jelita

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody.


Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski. Zawieszamy na kij i zostawiamy na 14 h aby przeszła smakiem i nabrała kolor.
  
Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :)


Wędzimy na ciepło ok 5 h.





Smacznego!

11 komentarzy:

  1. my też chjcemy wedzić

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa kiełbasa najlepsza. Mój tato robi i jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahh uwielbiam taką kiełbaskę !!
    na szczęście nie długo Święta i na pewno się pojawi u mnie taka domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie czosnek?

    OdpowiedzUsuń
  5. A tej soli to nie za wiele?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proporcje otrzymał mój tata od dziadka, a ja od taty i na prawdę smakuje świetnie 😊 To duża porcja kiełbasy

      Usuń
  6. 13 do 15 g soli na 1kg mięsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 1kg około 30g soli. Proszę jednak sprawdzić czy smak odpowiada 😉 można dodać wiecej

      Usuń
    2. 20 g soli i peklosoli razem na kilo miesa jest akurat.

      Usuń