środa, 30 lipca 2014

Mini kebaby z nadziewanymi pomidorami - Grecka uczta






Składniki:
4 pomidory
1 woreczek kaszy gryczanej
250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny)
1 łyżka bułki tartej
natka pietruszki
1 łyżka przyprawy do gyrosa
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
3 ogórki gruntowe
1 mały jogurt grecki
1 łyżeczka cebuli
olej do skropienia pomidorów 





Przygotowanie:
Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju)

Faszerowane pomidory:
Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą,  garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu ok 2 łyżeczek), czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i nafaszeruj pomidory, skrop je delikatnie olejem i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze 180C (góra i dół) 

Do przygotowanych kebabików i faszerowanych pomidorów idealnie pasują tzatziki.
Ogórki obierz, wydryluj środek z nasionkami i starkuj na tarce, połącz z jogurtem i resztą pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo pyszne danie, i jak się apetycznie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grecką kuchnię, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń