Zupa Tajska po Polsku



Uwielbiam tajskie zupy, jednak jak przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :)

Składniki:
1 pierś kurczaka
1 puszka pomidorów 
1 trawa cytrynowa
1 por
1 seler
1 korzeń pietrukszki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 czubata łyżka pasta chilli
1 puszka mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy  następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut.




Smacznego!


Komentarze

  1. Super! Mam wszystko oprócz trawy cytrynowej. Jak kupię - gotuję! :D
    Pozdrawiam
    Sol
    http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco, ale czym zastąpić trawę cytrynową, bo jest trudna do zdobycia nie tylko w małym mieście. Przypuszczam, że jest smaczna i z pewnością spróbuję zrealizować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie masz trawy cytrynowej zastąp ja starta skórka z cytryny. Co prawda smak lekko się różni ale aromat cytryny podkręci zupę

      Usuń
    2. Można kupić trawę cytrynowa w sloiczku https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://przepisychinskie.pl/trawa-cytrynowa-100ml&ved=2ahUKEwjJu4ra3r_kAhVvsIsKHfffAX4QFjANegQIAhAB&usg=AOvVaw3k9iqoUzCXaCYv2H6MYEKJ

      Usuń
  3. Zupa jet obledna! Moj 14-letni syn stwierdzil, ze od teraz, to jego ulubiona zupa. Robilam ja po raz pierwszy przedwczoraj, wczoraj musialam robic nowy gar :-) Kolezanki,ktore sie zalapaly na degustacje, juz wyciagnely ode mnie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe będę gotował pierwszy raz taką zupkę gdyż jadłem coś takiego gotować potrafię więc napewno będzie pysznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki rodzaj pasty curry dajemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. A kurczak po tak długim gotowaniu nie będzie wiórem? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się, albo w tej zupie kurczak był suchy 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty