poniedziałek, 30 marca 2015

Zupa Tajska po Polsku



Uwielbiam tajskie zupy, jednak jak przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :)

Składniki:
1 pierś kurczaka
1 puszka pomidorów 
1 trawa cytrynowa
1 por
1 seler
1 korzeń pietrukszki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 czubata łyżka pasta chilli
1 puszka mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku


Wszystkie produkty znajdziecie tutaj taniej 

Przygotowanie:
Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy  następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut.




Smacznego!


2 komentarze:

  1. Super! Mam wszystko oprócz trawy cytrynowej. Jak kupię - gotuję! :D
    Pozdrawiam
    Sol
    http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń