Zupa Tajska po Polsku
Uwielbiam tajskie zupy, jednak jak przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :)
Składniki:
1 pierś kurczaka
1 puszka pomidorów
1 trawa cytrynowa
1 por
1 seler
1 korzeń pietrukszki
2 marchewki
4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 czubata łyżka pasta chilli
1 puszka mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora, selera, marchewki umyć, obrać i pokroić na kosteczkę. To samo robimy z piersią kurczaka. Do garnka wlewamy 2l wody i zagotowujemy następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa. Zmniejszamy ogień doprawiamy lekko solą i pieprzem, dodajemy czosnek, pomidory, trawę cytrynową, pastę chilli i cebulę, wszystko gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu. następnie dodajemy kukurydzę i mleko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 10 minut.
Smacznego!
Super! Mam wszystko oprócz trawy cytrynowej. Jak kupię - gotuję! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sol
http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/
Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, ale czym zastąpić trawę cytrynową, bo jest trudna do zdobycia nie tylko w małym mieście. Przypuszczam, że jest smaczna i z pewnością spróbuję zrealizować ten przepis.
OdpowiedzUsuńJeżeli nie masz trawy cytrynowej zastąp ja starta skórka z cytryny. Co prawda smak lekko się różni ale aromat cytryny podkręci zupę
UsuńMożna kupić trawę cytrynowa w sloiczku https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://przepisychinskie.pl/trawa-cytrynowa-100ml&ved=2ahUKEwjJu4ra3r_kAhVvsIsKHfffAX4QFjANegQIAhAB&usg=AOvVaw3k9iqoUzCXaCYv2H6MYEKJ
UsuńZupa jet obledna! Moj 14-letni syn stwierdzil, ze od teraz, to jego ulubiona zupa. Robilam ja po raz pierwszy przedwczoraj, wczoraj musialam robic nowy gar :-) Kolezanki,ktore sie zalapaly na degustacje, juz wyciagnely ode mnie przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe będę gotował pierwszy raz taką zupkę gdyż jadłem coś takiego gotować potrafię więc napewno będzie pysznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo pyszna jest ta zupa
OdpowiedzUsuńJaki rodzaj pasty curry dajemy?
OdpowiedzUsuńA kurczak po tak długim gotowaniu nie będzie wiórem? :(
OdpowiedzUsuńnigdy wcześniej nie zdarzyło mi się, albo w tej zupie kurczak był suchy 😉
Usuń