czwartek, 3 lipca 2014

Domowy majonez




Od jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i nie zawiera żadnych konserwantów. Taki majonez w zamkniętym słoiku i przechowywany w lodówce może stać do dwóch tygodni. Składniki są zazwyczaj w domu, więc dlaczego  kupujemy majonezy w sklepach skoro jest tak prosty w wykonaniu. Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :)


Składniki:
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
0,5  łyżeczki białego pieprzu 
0,5 łyżeczki soli 
1 łyżeczka soku z cytryny 
2 łyżeczki musztardy  (używam musztardę miodową)
300 ml oleju 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem (może być blender), cały czas ubijając stopniowo  wlewamy olej i miksujemy 3 minuty.





Gotowe! Smaczne i proste :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz