Domowy majonez
Od jakiegoś czasu używam majonezu swojego wykonania :) jest naprawdę pyszny no i nie zawiera żadnych konserwantów. Taki majonez w zamkniętym słoiku i przechowywany w lodówce może stać do dwóch tygodni. Składniki są zazwyczaj w domu, więc dlaczego kupujemy majonezy w sklepach skoro jest tak prosty w wykonaniu. Czas przygotowania majonezu to max 5 minut :)
Składniki:
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy (używam musztardę miodową)
300 ml oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju wrzucamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem (może być blender), cały czas ubijając stopniowo wlewamy olej i miksujemy 3 minuty.
Gotowe! Smaczne i proste :)
Komentarze
Prześlij komentarz