wtorek, 14 października 2014

Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami


Ostatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory.

Składniki:

karmel
200 g orzechów pekan
100 g migdałów
50 g orzechów nerkowca
125 g masła
200 g cukru trzcinowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki rumu
szczypta soli
3 krople ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.  
Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 175 C


Pieczemy przez ok 40-50 minut. Jeżeli bułeczki z góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jakie te bułeczki apetyczne, jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudnie wyglądają! Chyba się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ładnie, teraz jeszcze poproszę o wskazówki, jak mam powstrzymać ślinotok? Przecież to wygląda tak, że trudno oderwać oczy... Cudo.

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czysta rozkosz...
    Deszczowo, zimno, wietrznie - kto by zwracał uwagę na to, czy fit, czy nie fit...? Ważne, że karmel :)

    OdpowiedzUsuń