Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami
Ostatnio nachodzi mnie ochota na bułeczki drożdżowe i tak sobie wymyśliłam, że są idealne na kolację z mlekiem. Co prawda fit nie są ale nie odbierajmy sobie przyjemności w te jesienne wieczory.
Składniki:
karmel
200 g orzechów pekan
100 g migdałów
50 g orzechów nerkowca
125 g masła
200 g cukru trzcinowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżeczki rumu
szczypta soli
3 krople ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, śmietanę i gotujemy ok 5 minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 175 C
Pieczemy przez ok 40-50 minut. Jeżeli bułeczki z góry się szybki przyrumienią, przykrywamy je z góry folią aluminiową. Sprawdzamy wykałaczką czy cisto się nie przykleja, jeżeli nie to jest gotowe i możemy je wyciągnąć do ostudzenia. Ostudzone ciasto przekładamy na tortownicę tak aby spód znalazł się na górze.
Smacznego!
Jakie te bułeczki apetyczne, jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńJak cudnie wyglądają! Chyba się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuńNo ładnie, teraz jeszcze poproszę o wskazówki, jak mam powstrzymać ślinotok? Przecież to wygląda tak, że trudno oderwać oczy... Cudo.
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Jak dla mnie:MISTRZOSTWO ŚWIATA!!!
OdpowiedzUsuńCzysta rozkosz...
OdpowiedzUsuńDeszczowo, zimno, wietrznie - kto by zwracał uwagę na to, czy fit, czy nie fit...? Ważne, że karmel :)