Kotleciki z kalafiora, otrębów i płatków owsianych - bardzo fit
Właśnie dzisiaj postanowiłam aby w mojej kuchni z większą intensywnością pojawiały się dania fit. Wszyscy tylko fit i fit a ja tak kocham ciasta :D obiecuję, że wezmę się za siebie ale ze smakiem. Fit nie musi być blee chociaż często tak uważałam - może na złego kucharza trafiałam :( Najważniejsze jest abyśmy jedli to co kochamy ale z głową. Na obiad zaserwowałam kotleciki z kalafiora i usłyszałam, że równie dobrze mogą być świetnym dodatkiem zamiast ziemniaków - jednak jako kotleciki spisały się w 100%
Składniki:
średnia główka kalafiora
pęczek pietruszki
200 g płatków owsianych
2 jajka
sól, pieprz do smaku
otręby do panierowania
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki - gotujemy na parze ok 10-15 minut. Studzimy i misce rozgniatamy ( najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków) dodajemy, płatki, jajko, i pietruszkę pokrojoną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Kotleciki formujemy i otaczamy w otrębach - smażymy, aż się zarumienią.
Kotleciki są bardzo sypkie i mimo jajka nie sklejają się jak mielone, także spokojnie, nie denerwujcie się - wyjdzie ok :)
Smacznego!
ja też sobie obiecuję, że dania będą bardziej fit, ale najczęściej i tak wychodzi jak zawsze ;)
OdpowiedzUsuńmuszę jednak przyznać, że Twoje kotleciki wyglądają smakowicie!
Pysznie wyglądają :-) ja też lubię słodkości ale staram się jeść zdrowo i lekko :-) z chęcią zrobię takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Bo dietetyczne/fit dania wcale nie muszą być nie dobre! Mogą być przepyszne i wyglądać tak rewelacyjnie jak to. Te kotleciki są na to dowodem! :) (wiem, bo dobrze je znam) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.
Ja musze spróbować 😃
OdpowiedzUsuńA płatki błyskawiczne czy zwykłe? Bo zawsze jak się pojawiają w przepisach to mam problem.. :/ Ja robiłam podobne ale z kaszą manną zamiast płatków... tylko proporcji nie pamiętam :(
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsze płatki owsiane 😊(błyskawiczne nie😉)
UsuńStaram się używać jak najmniej przetworzonych składników.
Bardzo fajny przepis, a żeby kotleciki były jeszcze bardziej fit można je upiec w piekarniku zamiast smażyć :-) Ja takie rozwiązania stosuje w ditach dla moich klientek. Pozdrawiam! https://vitalfit.com.pl/
OdpowiedzUsuń