poniedziałek, 6 października 2014

Chow mein


Dzisiaj bardzo orientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :) 



Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
300 g piersi kurczaka
1 cebula 
1 papryka czerwona
30 g kiełków fasoli
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
olej do smażenia 

sos
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka sosu Sambal
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:
Składniki sosu ze sobą połączyć, pierś kurczaka umyć i pokroić na paseczki i zamarynować - marynować w sosie prze 2h. Makaron gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty i przecedzamy przez cedzak płucząc zimną wodą. Rozgrzewamy wok z olejem, i podsmażamy kurczaka, dodajemy czosnek posiekany drobno z cebulą. Podsmażamy przez 2-3 minuty i dodajemy makaron z warzywami. Wlewamy sos z 1/3 szklanki wody i dusimy 2-3 minuty. 




Smacznego!



5 komentarzy:

  1. pycha! jestem wielką fanką chow-mein!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeeeeezu, ale pychaa!
    http://s0methingood.blogspot.com/2014/10/red-dress_4.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki do tego makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam Chow Mein, możesz go dostać w każdym większym sklepie. Raczej w dziale z kuchnią azjatycką 😉

      Usuń