niedziela, 12 października 2014

Sałatka z buraczków


Buraczki w na zimę -  moje ulubione szczególnie kiedy mam lenia, a trzeba coś podać do obiadu. Tą sałatkę robiła zawsze moja mama, dlatego nie wyobrażam sobie, że może jej zabrakną. Dzisiaj więc zaopatrzyłam moją spiżarnię na mroźne popołudnia. Jeżeli macie możliwość przyrządzenia ich w gronie najbliższych to nie zastanawiajcie się, im więcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D


Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml
8 dużych buraków
5 papryk czerwonych
3 duże cebule
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki octu
sól, pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:


Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać paprykę z cebulą wlać olej i ocet, wymieszać i doprawić do smaku.  Napełnić słoiczki i pasteryzować ok 15 minut.  


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam te buraczki, ale mój organizm średnio je toleruje - często mi się po nich odbija i czuję, że siedzą mi na żołądku....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię je tak samo jak w przepisie tylko nie daję cebuli i dodaję tylko 2 łyżki oleju i problem się rozwiązuje.

      Usuń
  2. Papryke z cebula dusic na tluszczu,czy na wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja duszę z odrobiną wody, zapomniałam napisać 😉

      Usuń
  3. Czy ocet musi być spirytusowy? Mógłby być jabłkowy lub balsamiczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przy innych octach zrobią się mętne

      Usuń
  4. Ja robię troszkę inaczej: 3kg buraków gotuje obieram i trę na grubych oczkach, 0,5kg papryki i 0,5 kg cebuli w kostke.1szkl.octu,1szkl.oleju, 1 szkl.cukru 2 łyżki soli.Ocet,olej,cukier i sól gotuję do rozpuszczenia cukru potem dodaję do tego paprykę i cebulę, na małym ogniu często mieszając ok 5 min.do tego wrzucam starte buraczki i doprowadzam do wrzenia.Gorace przekładam do słoików i pasteryzuję :) smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie buraki obrane i gotowane nie mają koloru.Buraki gotuje się albo piecze w łupinach i dalej jak w przepsie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie mają taki kolor jak na zdjęciu. Można je ugotować również w łupinkach tutaj jest dowolna technika. Ja gotuję już obrane buraki, tak jest mi wygodniej.

      Usuń