środa, 22 października 2014

Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami



Naszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można coś zmienić, urozmaicić a i tak będzie wyglądała świetnie. Ciasta czekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D 

Składniki:
ciasto
8 jajek
100 g cukru pudru
30 g kakao
30 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
szczypta soli

nadzienie
350 g serka mascarpone
30 ml śmietany kremówki
skórka z cytryny
2 łyżki koniaku
75 g marmolady cytrynowej
80 g krokantu pistacjowego + do posypania
2 łyżki wody


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodajemy żółtka cały czas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką. 

W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową. 

Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h. 

Gdy rolada stężeje, wyjmij ją z foli posyp kakaem i krokantem pistacjowym. 




Czasami podczas przygotowania rolada może w jakimś miejscu popękać. Nie przejmuj się to jest niewielki problem, może delikatnie zepsuć wygląd ale smak nadal będzie idealny :)






Smacznego!

PATISERKA  wyposaża Niezły Młynek w produkty cukiernicze 





8 komentarzy:

  1. Idealnie skręcona rolada. Brawo!
    A te dodatki, no cóż... rób kawę, zaraz będę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie zwinięta rolada! I pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudnie wygląda. Mniaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lecę, lecę po nią jak na skrzydłach! Dotrę po zapachu!!! Ale ostrzegam - zjem całą!

    Pozdrawiam
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne :-) wygląda cudnie :-) moje gratulacje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamuniu, ależ to musiało być dobre... I jak pięknie zwinięta! :)

    OdpowiedzUsuń