piątek, 24 października 2014

Pierogi z gorgonzolą i gruszką



Słodko - słony?
Mój ulubiony!
Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :)

Składniki:
 ciasto
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1,25 szklanki  gorącej wody

farsz
3 duże gruszki
200 g sera gorgonzoli

sos
100 g sera gorgonzoli
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Gruszki obieramy i pozbywamy się nasienia - trzemy na tarce z grubymi oczkami. Starkowane gruszki osuszamy (możemy użyć sitka albo papierowego ręcznika) , jeżeli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy.
Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.  
Gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, cały czas mieszając czekamy, aż składniki się połączą w konsystencję sosu.  Sosem polewamy ugotowane pierogi :)


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mniam, ale bym zjadła takie pierożki. Muszą być pyszne. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi już chodzą za mną od dawna, ale ciagle nie mam czasu na ich zrobienie ... Twoje wyglądają na nieziemsko pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  3. O..coś dla mnie! :) Jakby z myślą o mnie tworzone! :) Geniusz w kulinarnej postaci.

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń