sobota, 25 października 2014

Drożdżowe pierogi z indykiem





Dzisiaj trochę inna odsłona bo drożdżowa z piekarnika. Na obiad idealna, sycąca do tego barszcz czerwony i mamy niebo w gębie. Nie ma co tu dużo pisać, należy tego spróbować :) 


Składniki:
ciasto
560 g mąki
łyżeczka cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła 

farsz
200 g piersi indyka
5 dużych pieczarek
1 puszka pomidorów pokrojonych
1 duża cebula
1 papryka
1 łyżeczka curcumy Prymat
1 łyżeczka curry Prymat
2 łyżeczki mąki 
1 łyżka oleju
pieprz, sól do smaku
100 g sera tartego


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.

Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody wyparowało, doprawiamy i na koniec zagęszczamy sos mąką. Sos musi być dość gęsty aby nie wypłyną podczas pieczenia.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki dużą szklanką, w środek wkładamy łyżkę farszu i trochę sera, formujemy pierogi. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez ok 15-20 minut, aż pierogi zarumienią się na złoty kolor. 

Przed pieczeniem możecie pierogi posmarować zbełtanym jajkiem :)




Smacznego!















5 komentarzy:

  1. o jak ja bym zjadła taką solidną porcję tych pierożków !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przepysznie to wygląda :) Aż nabrałam ochoty na upichcenie czegoś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O znowu pierożki, chyba Cię odwiedzę :-) wyglądają tak pysznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. są genialne :D

    OdpowiedzUsuń