Serowe ślimaki z rodzynkami
Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.
Składniki:
ciasto
550 g mąki
25 g świeżych drożdży
40 g cukru
2 jajka
70 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
nadzienie
400 g białego sera
0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie)
1 żółtko
10 g cukru wanilinowego
garść rodzynek
lukier
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny - ok 2 łyżek, dodajemy tyle aby cukier nie był za gęsty ani za rzadki
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.
Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią.
Jak ślimaczki ostygną polewamy je lukrem.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale! Robię podobne. Zjadła bym teraz takiego zawijańca!
OdpowiedzUsuńAle pyszne ślimaczki. Z chęcią bym zjadła :-) porywam przepis i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńOderwę sobie jednego, dobrze? :)
OdpowiedzUsuńNawet kilka 😊
UsuńTakie cudowne! :D
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńZ serem i rodzynkami… I drożdżowe… Mniam! Wspaniałe ślimaczki! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńJaki wymiar ma ta tortownica?
OdpowiedzUsuńMoja 26cm ale robiłam w 24cm i też wyszło super 😉 pozdrawiam
UsuńZrobiłam i właśnie wcinam. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńsuper :) bardzo się cieszę, że smakują :)
Usuń