niedziela, 19 października 2014

Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem



Sezon na jabłka trwa więc mogę się tym nacieszyć, a jeszcze jak mam możliwość sama zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle.

Składniki: 
ciasto:
300 g maki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta)
45 g cukru
150 ml letniej wody
szczypta soli

nadzienie:
700 g umytych, obranych jabłek
100 g orzechów laskowych
50 g masła
1 cukier wanilinowy
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu

cukier puder 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej i powoli zagniatając dolewamy wodę. Ugniecione ciasto smarujemy delikatnie olejem i pozostawiamy w misce.

Jabłka kroimy w małą kostkę albo paski i smażymy na maśle z posiekanymi orzechami, cukrem i cynamonem ( jeżeli lubicie możecie dodać rodzynki). Nadzienie smażymy ok 10 minut aby za mocno się jabłka nierozpadły - studzimy.

Na czystym obrusie albo większej ścierce rozwałkowujemy placek bardzo cienko, nadzienie układamy z jednej strony placka i przy pomocy obrusu/ścierki zawijamy strudla, końcówki smarujemy wodą i ładnie łączymy. Gotowego strudla przekładamy na większa blachę wyłożona papierem pergaminowym.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20-30 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru.

Wystudzonego strudla posypujemy cukrem pudrem.





Smacznego!




8 komentarzy:

  1. mniam! strudel wyszedł wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł Ci przepiękny! Ciasta z jabłkami lubię najbardziej, a strudla jeszcze nie miałam okazji jeść, z chęcią skusiłabym się na kawałeczek ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Rewelacyjny przepis. Strudel wygląda jak z najlepszej piekarni :-):-):-) zabieram sobie kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, no! To nie wypada, żeby robić takie cuda!!! :) Przecież ja już dziś nic nie zrobię, tylko będę się gapić w laptowa z nadzieją, że ściągnę tu kawałek w ten sposób :) CUDO!!!

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Wygląda obłędnie! Znam ten przepis, dawno nie piekłam, ale muszę to koniecznie nadrobić! Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń