Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim
Dzisiaj
kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam
zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp
pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu
pokochacie pierogi jeszcze bardziej!
Składniki:
ciasto
560
g mąki
1
jajko
2
łyżki oleju
1,25
szklanki gorącej wody
farsz
300
g szpinaku posiekanego
200
g sera typu włoskiego
2
ząbki czosnku
1
łyżeczka papryki słodkiej
sól
i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Składniki
ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak
drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek
przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy
widelcem i doprawiamy do smaku.
Ciasto
rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np.
szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.
Gotujemy
w osolonej wodzie.
Do
pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku.
Smacznego!
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńO to ja poproszę kilka sztuk. Uwielbiam pierogi, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńteż się przymierzam do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi ze szpinakiem! One zajmują miejsce w pierogowej czołówce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas.
Super przepis! W końcu udało mi się znaleźć przepis na pierożki z serkiem typu włoskiego :) Uwielbiam tego rodzaju ser, a od jakiegoś czasu używam serka Capri od Sierpca i jestem nim zachwycona - dodaje go wszędzie gdzie tylko mogę ;)
OdpowiedzUsuńChromatyna
pierogi są c, sama rozkoszudowne rozpływają się w ustach
Usuń