czwartek, 23 października 2014

Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim



Dzisiaj kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej!

Składniki:
ciasto
560 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
1,25 szklanki  gorącej wody

farsz
300 g szpinaku posiekanego
200 g sera typu włoskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło.  Między czasie przygotowujemy farsz: szpinak drobno siekamy (możemy użyć szpinaku mrożonego) ser kruszymy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.

Gotujemy w osolonej wodzie.

Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. O to ja poproszę kilka sztuk. Uwielbiam pierogi, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi ze szpinakiem! One zajmują miejsce w pierogowej czołówce.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! W końcu udało mi się znaleźć przepis na pierożki z serkiem typu włoskiego :) Uwielbiam tego rodzaju ser, a od jakiegoś czasu używam serka Capri od Sierpca i jestem nim zachwycona - dodaje go wszędzie gdzie tylko mogę ;)
    Chromatyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierogi są c, sama rozkoszudowne rozpływają się w ustach

      Usuń