Zupa cebulowa z makaronem sojowym
Nie ma to jak przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Często w niedziele zamiast tradycyjnego rosołu mama przygotowało zupę cebulową, jednak w takiej wersji jadłam ją u siebie w domu. Wydawało by się, ze każdy zna zupę cebulową jednak ta jest wyjątkowa, tak jak nasze wspomnienia z nią związane. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i może wtedy zmienicie zdanie o zupie cebulowej. Moi znajomi zawsze kręcili nosem jak tylko mówiłam o tej zupie, a ostatnio coraz częściej słyszę, że robią ją w domu na obiad. Dlatego więc muszę się tym podzielić z wami :)
Składniki:
3 l bulionu
8 dużych cebul
50 ml sosu sojowego ( jak kto woli do smaku, może być więcej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta cayenne
dodatki
makaron sojowy
sezam
starkowana jedna marchewka
Przygotowanie:
Cebulę siekamy na piórka i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. W garnku podgrzewamy bulion i chochelkę bulionu dodajemy do smażonej cebuli, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Całość przelewamy do bulionu, dodajemy sos sojowy, paprykę cayenne i zagotowujemy.
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem.
Zupę podajemy wymieszaną z makaronem, łyżeczką sezamu i łyżeczką startej marchewki.
Smacznego!
Bardzo ciekawe połączenie. Przepis podkradam i będę oczywiście próbować ;)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńhttp://iamemilia.blogspot.com/
Super pomysł na pyszną zupkę, mniam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą zupkę.... muszę przyznać, że smak jest wyjątkowy, delikatny z nutą cebulowej słodyczy...Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole :) Warto wypróbować ten przepis !
OdpowiedzUsuń