czwartek, 30 października 2014

Zupa cebulowa z makaronem sojowym




Nie ma to jak przypomnieć sobie smaki z dzieciństwa. Często w niedziele zamiast tradycyjnego rosołu mama przygotowało zupę cebulową, jednak w takiej wersji jadłam ją u siebie w domu. Wydawało by się, ze każdy zna zupę cebulową jednak ta jest wyjątkowa, tak jak nasze wspomnienia z nią związane. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i może wtedy zmienicie zdanie o zupie cebulowej. Moi znajomi zawsze kręcili nosem jak tylko mówiłam o tej zupie, a ostatnio coraz częściej słyszę, że robią ją w domu na obiad. Dlatego więc muszę się tym podzielić z wami :)


Składniki:
3 l bulionu
8 dużych cebul
50 ml sosu sojowego ( jak kto woli do smaku, może być więcej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta cayenne

dodatki
makaron sojowy
sezam
starkowana jedna marchewka


Przygotowanie:
Cebulę siekamy na piórka i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu. W garnku podgrzewamy bulion i chochelkę bulionu dodajemy do smażonej cebuli, aby wydobyć jak najwięcej smaku. Całość przelewamy do bulionu, dodajemy sos sojowy, paprykę cayenne i zagotowujemy. 

Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem.

Zupę podajemy wymieszaną z makaronem, łyżeczką sezamu i łyżeczką startej marchewki. 



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe połączenie. Przepis podkradam i będę oczywiście próbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetycznie wygląda

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na pyszną zupkę, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam tą zupkę.... muszę przyznać, że smak jest wyjątkowy, delikatny z nutą cebulowej słodyczy...Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole :) Warto wypróbować ten przepis !

    OdpowiedzUsuń