Sos grzybowy


Spacery po lesie sprawiają mi ogromną przyjemność, a jak jeszcze wracam z koszykiem grzybów to po prostu wpadam w ich uwielbienie i od razu coś pichcę. Dzisiaj na obiad bardzo delikatny sosik grzybowy taki jak robi moja mama.

Składniki:
500 g świeżych podgrzybków
2 dymki
pęczek pietruszki
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz, 
1 łyżka masła

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Grzyby obrać, umyć i przegotować raz w osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni usmażyć dymkę, zmniejszyć ogień  dołączyć grzyby z tymiankiem, po około 10 minutach wlać śmietanę i przyprawić do smaku - smażyć jeszcze na małym ogniu  przez chwilę.



Smacznego!

Komentarze

  1. Jeden z lepszych sosów jakie jadłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...jak dla mnie najlepszy sos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak robiła moja mama i ja tak robie. Najlepszy przepis /bo prosty/ na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taki przepis sprawdzi się również w przypadku grzybów suszonych? Kupiłem bardzo dobrej jakości borowiki suszone i szukam na nie pomysłu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty