Sos grzybowy
Spacery po lesie sprawiają mi ogromną przyjemność, a jak jeszcze wracam z koszykiem grzybów to po prostu wpadam w ich uwielbienie i od razu coś pichcę. Dzisiaj na obiad bardzo delikatny sosik grzybowy taki jak robi moja mama.
Składniki:
500 g świeżych podgrzybków
2 dymki
pęczek pietruszki
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz,
1 łyżka masła
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Grzyby obrać, umyć i przegotować raz w osolonym wrzątku - gotować ok 15 minut. Na rozgrzanej patelni usmażyć dymkę, zmniejszyć ogień dołączyć grzyby z tymiankiem, po około 10 minutach wlać śmietanę i przyprawić do smaku - smażyć jeszcze na małym ogniu przez chwilę.
Smacznego!
Jeden z lepszych sosów jakie jadłem ;)
OdpowiedzUsuńMmmm...jak dla mnie najlepszy sos :)
OdpowiedzUsuńTak robiła moja mama i ja tak robie. Najlepszy przepis /bo prosty/ na świecie!
OdpowiedzUsuńW prostocie siła i smak 😊
UsuńCzy taki przepis sprawdzi się również w przypadku grzybów suszonych? Kupiłem bardzo dobrej jakości borowiki suszone i szukam na nie pomysłu.
OdpowiedzUsuń