środa, 8 października 2014

Serowe ślimaki z rodzynkami



Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku. 

Składniki:
ciasto
550 g mąki 
25 g świeżych drożdży 
40 g cukru
2 jajka
70 g masła
250 ml mleka
szczypta soli 

nadzienie
400 g białego sera
0,5 szklanki cukru ( tutaj dodajcie cukru tak jak lubicie)
1 żółtko
10 g cukru wanilinowego
garść rodzynek

lukier
0,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny -  ok 2 łyżek, dodajemy tyle aby cukier nie był za gęsty ani za rzadki

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
W małej miseczce robimy zaczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość. 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie. 

Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.  


Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie aż ładnie się zarumienią.

Jak ślimaczki ostygną polewamy je lukrem. 



Smacznego!








13 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale! Robię podobne. Zjadła bym teraz takiego zawijańca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne ślimaczki. Z chęcią bym zjadła :-) porywam przepis i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie i ciekawie

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Oderwę sobie jednego, dobrze? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z serem i rodzynkami… I drożdżowe… Mniam! Wspaniałe ślimaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki wymiar ma ta tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja 26cm ale robiłam w 24cm i też wyszło super 😉 pozdrawiam

      Usuń
  8. Zrobiłam i właśnie wcinam. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) bardzo się cieszę, że smakują :)

      Usuń