wtorek, 28 października 2014

Quiche z kapustą kiszoną i schabem




Uwielbiam szybkie  i proste obiady, dania jednogarnkowe, tarty obiadowe i wszystko co jest tradycyjne. Dzisiaj serwuję Wam świetny pomysł na pyszny obiad z kapusty kiszonej. To idealny czas, bo większość z nas własnie przygotowuje kapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. 


Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
szczypta soli
5-7 łyżek ciepłej wody

farsz
800 g schabu bez kości
1 duża cebula
2 łyżki oleju
6 jajek
pęczek natki pietruszki
250 g kapusty kiszonej
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. 

Schab umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie części. Na dużej patelni smażymy na oleju schab, dodajemy cebulę - wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, dusimy ok 15 minut na małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek.


W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche  wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut. 




Smacznego!



2 komentarze:

  1. wygląda na pyszne
    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne!! Wygląda bardzo apetycznie i coś czuję, że zdjęcia nie kłamią :)

    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas.

    OdpowiedzUsuń