niedziela, 5 października 2014

Torcik jabłkowy



Torcik jabłkowy to ciasto z mojego dzieciństwa, jest idealny nawet dla małych dzieci, a ja  uwielbiam je!

Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany 18 %

masa
1 kg wydrążonych obranych jabłek
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem  i rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na 12 h tak aby nabrały chrupkości.

Masa:
Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek, przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. sama słodycz. lubię jak się nie skąpi cukru pudru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis, bo ciacho wygląda smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny torcik :-) mniam zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń