Torcik jabłkowy
Torcik
jabłkowy to ciasto z mojego dzieciństwa, jest idealny nawet dla małych dzieci,
a ja uwielbiam je!
Składniki:
ciasto
3
szklanki mąki
1
margaryna
1
szklanka cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
jajka
2
łyżki gęstej śmietany 18 %
masa
1 kg
wydrążonych obranych jabłek
3/4
kostki masła
1
szklanka cukru
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier
puder do dekoracji
Przygotowanie:
Składniki
na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część pieczemy w blaszce
wyłożonej pergaminem i rozgrzanym
piekarniku na 180 C przez 15-20 minut. Upieczone ciasta odstawiamy najlepiej na
12 h tak aby nabrały chrupkości.
Masa:
Jabłka
kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na dużej patelni z masłem i cukrem aż część
jabłek się rozpadnie. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie
mieszamy, masę dzielimy na dwie części i gorącą wykładamy na placek,
przykrywając plackiem, masą i plackiem. Jak ciasto ostygnie posypujemy cukrem
pudrem.
Smacznego!
sama słodycz. lubię jak się nie skąpi cukru pudru.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis, bo ciacho wygląda smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńAle pyszny torcik :-) mniam zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń