niedziela, 26 października 2014

Pierożki serowe z jabłkami




To są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i graliśmy w gry planszowe. Jest co powspominać dlatego, dzisiaj ja serwuję pierożki, mleko i karty :)


Składniki:
1,25 szklanki mąki
250 g margaryny
250 g twarogu
750 g jabłek
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Twaróg zmiel przez maszynkę,  na stolnicy mąkę posiekaj z  margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde.

Jabłka obierz, usuń gniazda i  pokrój na ósemki.
Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij.



Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D




Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ale muszą być pyszne. Nigdy ich nie robiłam. Z chęcią takie spróbuję :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam je w zeszłym roku, ale pod nazwą usteczka:) pyszne są

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je jakiś czas temu. Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednej porcji wychodzi ok 36 pierożków 😊

      Usuń
  5. A czy nie trzeba tego ciasta schłodzić? Bo jak je rozwałkować skoro się lepi? A z serkiem homogenizowanym naturalnym daloby rade?Zamierzam zrobić wiec się upewniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie chłodzimy ciasta. Ciasto będzie się kleiło dlatego oprószamy mąką delikatnie z obu stron aby ładnie się rozwałkowało. Nie dodajemy więcej mąki do ciasta bo stanie się twarde. To ciasto typu francuskiego i warto się trochę pomęczyć, bo w smaku wynagrodzi trud pracy.

      Usuń
  6. znam ,znam :) są super ja robię inny kształt zamknięte koperty lub sakiewki , są rewelacyjne też z musem jabłkowym lub mieszam z powidłami i jabłkami .

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak pachną... Moje czekają na cukier puder - już się nie mogę doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast jablek moga byc gruszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszki są zbyt mokre i ciasteczka nie będą kruche 😞 lepiej użyć jabłek

      Usuń