Pierożki serowe z jabłkami
To
są moje ulubione pierożki! Przypominają mi smak z mojego dzieciństwa. Mama
zawsze robiła je wieczorem do mleka, a potem całą rodzinką siadaliśmy i
graliśmy w gry planszowe. Jest co powspominać dlatego, dzisiaj ja serwuję
pierożki, mleko i karty :)
Składniki:
1,25
szklanki mąki
250
g margaryny
250
g twarogu
750
g jabłek
cukier
puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg
zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę
posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj,
konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół
francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde.
Jabłka
obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki.
Używaj
mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5
cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj
grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko
dociśnij.
Piecz
w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się
zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Ale muszą być pyszne. Nigdy ich nie robiłam. Z chęcią takie spróbuję :-):-):-)
OdpowiedzUsuńRobiłam je w zeszłym roku, ale pod nazwą usteczka:) pyszne są
OdpowiedzUsuńRobiłam je jakiś czas temu. Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńAleż są urocze :)
OdpowiedzUsuńKasiu ile sztuk wychodzi z tych proporcji? Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZ jednej porcji wychodzi ok 36 pierożków 😊
UsuńA czy nie trzeba tego ciasta schłodzić? Bo jak je rozwałkować skoro się lepi? A z serkiem homogenizowanym naturalnym daloby rade?Zamierzam zrobić wiec się upewniam
OdpowiedzUsuńNie nie chłodzimy ciasta. Ciasto będzie się kleiło dlatego oprószamy mąką delikatnie z obu stron aby ładnie się rozwałkowało. Nie dodajemy więcej mąki do ciasta bo stanie się twarde. To ciasto typu francuskiego i warto się trochę pomęczyć, bo w smaku wynagrodzi trud pracy.
Usuńznam ,znam :) są super ja robię inny kształt zamknięte koperty lub sakiewki , są rewelacyjne też z musem jabłkowym lub mieszam z powidłami i jabłkami .
OdpowiedzUsuńA jak pachną... Moje czekają na cukier puder - już się nie mogę doczekać!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast jablek moga byc gruszki?
OdpowiedzUsuńGruszki są zbyt mokre i ciasteczka nie będą kruche 😞 lepiej użyć jabłek
Usuń