środa, 29 października 2014

Jabłka na patyku





Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba!

Składniki:
6 jabłek
6 patyków
80 ml wody
300 g cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
trochę czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:
Jabłka umyć, osuszyć i wyciągnąć ogonki - wbić w środek patyk. W garnuszku zagotować wodę, cukier, cukier wanilinowy, miód, cynamon i goździki. Gotować na średnik ogniu ok 10-15 minut tak aby woda wyparowała i powstał gęsty karmel. Dodajemy barwnik delikatnie mieszając i zanim karmel ostygnie zamoczyć jabłko obracając je tak, aby całe zostało pokryte karmelem . Ostawić na papier i pozostawić do ostygnięcia. Tą samą czynność wykonać z pozostałymi jabłkami.




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Super. Oj jakie muszą być pyszne takie jabłuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je w końcu zrobić, bo strasznie jestem ciekawa ich smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wyglądają ! podkradam przepis :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda :)
    Muszę kiedyś tego spróbować !
    http://rozkminyseby.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne są :)
    Tutaj najbardziej popularne są przed Bożym Narodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłem takie w zeszłym roku, były świetne :D

    OdpowiedzUsuń