Jabłka na patyku
Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju.
A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry,
cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować
imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z
naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym
deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba!
Składniki:
6 jabłek
6 patyków
80 ml wody
300 g cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
trochę czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Jabłka umyć, osuszyć i wyciągnąć ogonki - wbić w
środek patyk. W garnuszku zagotować wodę, cukier, cukier wanilinowy, miód,
cynamon i goździki. Gotować na średnik ogniu ok 10-15 minut tak aby woda
wyparowała i powstał gęsty karmel. Dodajemy barwnik delikatnie mieszając i
zanim karmel ostygnie zamoczyć jabłko obracając je tak, aby całe zostało
pokryte karmelem . Ostawić na papier i pozostawić do ostygnięcia. Tą samą
czynność wykonać z pozostałymi jabłkami.
Smacznego!
Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Super. Oj jakie muszą być pyszne takie jabłuszka :-)
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić, bo strasznie jestem ciekawa ich smaku! :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają ! podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś tego spróbować !
http://rozkminyseby.blogspot.com/
Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
OdpowiedzUsuńŚwietne są :)
OdpowiedzUsuńTutaj najbardziej popularne są przed Bożym Narodzeniem :)
Robiłem takie w zeszłym roku, były świetne :D
OdpowiedzUsuń