Aromatyczny grillowany stek na burbonie i miodzie
Przepis jest wielką wariacją jeżeli chodzi o steki, za zwyczaj grilluję samo mięso i doprawiam je pysznymi sosami jednak dzisiaj marynowałam i to nie krótko. Długo zastanawiałam się nad sosem albo jakimś fajnym dodatkiem. Jednak miałam okazję przetestować Maximiliana i musiałam sprawdzić jak sobie poradzi z trzymaniem zapachów, otóż mogę go zdecydowanie polecić. Zaimponował mi szczelnością, a nie każdy pojemnik sobie z tym radzi, jednak największy plus za nieprzejmowanie zapachów. Po wyciągnięciu mięsa, miska nie przejęła ani jednego zapachu, a sami zobaczycie marynata jest bardzo aromatyczna no i z czosnkiem :D
Składniki:
4 steki ok 1,5 - 2 kg
marynata
1/4 szklanki miodu
0,5 filiżanki burbonu
0,5 łyżeczki płatków czerwonej papryki
3 żabki czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
2 łyżeczki kolendry
pęczek szczypiorku
puree
0,5 kg ziemniaków
0,5 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka masła
sól do smaku
pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki na 12h.
Na rozgrzanej grillowej patelni bez tłuszczu smażymy steki, ja lubię wysmażone po 3 minuty z każdej strony, nie odrywając wcześniej od patelni. Jeżeli nie wiecie jak się to tego zabrać możecie zajrzeć do wcześniejszych wskazówek. Po wysmażeniu steki muszą odpocząć ok 5 minut. W tym czasie na rozgrzana patelnię wlewamy marynatę z miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :)
Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy z pietruszką.
Smacznego!
Tupperware wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne
hallo , mam pytanie . co to za burbon ? whisky czy wino? ( nie mieszkam w Polsce ) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa użyłam whisky i wyszło obłędnie :)
UsuńZakochałam się w mięsku i zakochałam się w talerzach. Poproszę w komplecie :))
OdpowiedzUsuńI zapraszam do nas.