wtorek, 21 października 2014

Pieczone bataty z serem kozim i chorizo




Zazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet z przygotowaniem obiadu jest wielki problem, jedni coś lubią inni tego nie lubią i jest klaps. Babcia z moją mamą wtedy przygotowują dwa, może nawet trzy różne obiady, żeby każdy coś mógł sobie wybrać. Ja dzisiaj się wycwaniłam i zrobiłam coś bardzo prostego, sycącego no i z mięsem! Najfajniejsze było to, że przygotowałam tylko jedno danie i nikt nie marudził hehe. Ta propozycja jest bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, a to najważniejsze aby przy zjeździe nie siedzieć cały czas w kuchni. 


Składniki:
2 bataty
50 g sera koziego
50 g chorizo pikantnego
5 pomidorków koktajlowych
pęczek pietruszki
sól, pieprz

Przygotowanie:
Bataty myjemy i nakłuwamy widelcem na około - pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem przez 40 minut w temperaturze 200 C.
W miseczce przygotowujemy nadzienie:tniemy w małą kosteczkę chorizo, ser kozi, pomidory tniemy w ósemkę, siekamy pietruszkę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Upieczone bataty przecinamy wzdłuż, w każdej części nożem przecinamy delikatnie środek ( tak aby skórki nie przerwać) rozchylamy i wkładamy jak najwięcej nadzienia. Nafaszerowane bataty pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. 


  

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. ale to apetycznie wygląda !!
    zostaję tu na dłużej i zapraszam do siebie :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! w końcu coś nowego czego jeszcze nie robiłam . Wygląda apetycznie, rodzinie się napewno spodoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i to jest raj!!! Raj dla podniebienia i dla oka. Wygląda nieziemsko. Bajecznie wręcz. Jestem zachwycona.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas - do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Poproszę porcyjkę dla mnie :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń