Naleśniki zapiekane ze szpinakiem




Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła ! 

Naleśniki Składniki: 
300 g mąki pszennej 
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli 
1 łyżka oleju + do smażenia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni. 
Porcja na 8-10 Naleśników

Farsz składniki:
1 pierś kurczaka
400 g szpinaku ja użyłam mrożonego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
180 g śmietany 18% (mała śmietana)
sól i pieprz do smaku

250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przerzucić do miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź.

Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem. 


Czas pieczenia:
Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut. 


Smacznego!




Komentarze

  1. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie naleśniki, Twoje wygląda idealnie i przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wolę naleśniki na słono niż na słodko, dzięki za kolejny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak i ser żółty to moje drugie miejsce wśród naleśników, kocham <3 Przebijają je tylko naleśniki z czekoladą, bo jestem strasznym łasuchem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naleśniki są w naczyniu układane jeden na drugim czy mi się wydaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam jeden rząd obok siebie. Lepiej jak jest jeden wtedy się równomiernie zapiekają.

      Usuń
  6. PrzeRZucić! W przepisie wkradł się błąd ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Proponuję dodać do farszu sera lazur :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki całej rodzinie bardzo smakowały. Przepis na pewno jeszcze nie raz wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty