piątek, 8 sierpnia 2014

Zapiekane pulpeciki z mozzarellą



Coś na bardzo szybki obiad :)

Składniki:

Pulpeciki:
250 g mięsa mielonego wołowego 
8 kuleczek mozzarelli z bazylią 
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
1 jajko

Sos:
100 ml wody
1 mały przecier pomidorowy
garść kopru
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki słodkiej

200 ml śmietany 18%
1 cebula
sól, pieprz

Dodatek:
5 dużych ziemniaków
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

Krok 1
Do mięsa dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy - dobrze mieszamy. Następnie formujemy placuszki i w środek wkładamy kulkę mozzarelli z bazylią i kleimy kulkę ( przypominającą kształtem kotlety mielone). Delikatnienie obsmażamy z dwóch stron, wkładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia. Ziemniaki umyj, pokrój w talarki i osyp ziołami i solą - ułóż na drugiej części naczynia do pieczenia.

Krok 2
Koper drobno siekamy
 i dodajemy do pozostałych składników sosu, dobrze ze sobą łączymy i zalewamy pulpeciki z ziemniakami. 


Piecz w temperaturze 180C góra - dół przez 40-45 minut.







Smacznego!


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Na pewno wypróbuję podczas następnej wizyty znajomych :) Bardzo ciekawe połączenie :)

    pozdrawiam ! :)

    J.

    scenariuszmarzen.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń