wtorek, 12 sierpnia 2014

Francuz z owocami i bezą



Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne. 
Takim deserem jest francuz.

Składniki:
ciasto francuskie
300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże)
100 g jagód
100 g migdałów
100 g orzechów laskowych
1 jajko 
2 białka
100 g śmietany 18%
150 g cukru

Przygotowanie:
Ciasto rozłóż na papierze pergaminowym, zagnij rogi i wstaw do piekarnika na 10 minut 180 C. W tym czasie orzechy i migdały zblendyj na drobno, dodaj jajko, śmietanę i 30 g cukru - wszystko  ze sobą zmieszaj aby powstała jednolita masa. 
Wyciągnij ciasto i spłaszcz ręka aby powietrze uciekło, rozsmaruj masę i ułóż owoce - wstaw ciasto na 5 minut do piekarnika. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i dodaj pozostały cukier. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 C, wyjmij ciasto i szprycą nałóż białko aby powstały małe bezy.





Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Chyba się skuszę i upiekę takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) Koniecznie muszę wyróbować pomysł w ten weekend ! :)

    http://scenariuszmarzen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! niesamowite! strasznie mi się podoba zarówno przed, jak i po upieczeniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo! Takie proste a jakie efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chrupiące ciasto, soczyste owoce, słodka beza... Boski deser :)

    OdpowiedzUsuń