niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowo - kokosowe



Ten deser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego.

Składniki:
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
225 g mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
80 g wiórków kokosowych niesłodzonych
250 ml mleka
3 duże łyżki dżemu truskawkowego

Polewa:
180 g masła osolonego
50 ml mleka
3 łyżki kakao
200 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. 

Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm. 

Czas pieczenia:
Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź. 

Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.

Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy  i schłodź w lodówce na 2 h. 


Smacznego!


14 komentarzy:

  1. pychotka, muszę zrobić

    zapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... świetne połączenie czekolady i kokosa w cieście.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na ciężki i bardzo czekoladowy-a ja takie ciasta lubię najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo pysznie czekoladowy :) idealny na taki deszczowy poranek :)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę spróbować upiec!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi wielkiej ochoty na to ciasto, mniam :)

    http://jzabawa11.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam na urodziny, jest przepyszny! Kokos i czekolada to idealne połączenie, moje ulubione, wahałam się czy przecinać i dodać dżem ale w końcu tak zrobiłam i bardzo dobrze bo dzięki temu jest takie wilgotne i dodaje troche kwaskowości. IDEAŁ :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ciasto ze zdjęcia też było pieczone w foremce 20 cm? Forma w tle wygląda na większą, więc zastanawiam się, czy przez to jest niskie, że było pieczone w większej formie, czy w tej małej wychodzi takie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to forma o średnicy 20 cm. Ciasto jest dość niskie jednak tyle słodyczy wystarcza na porcję :)

      Usuń
  9. Mi się polamalo podczas krojenia w środku było było zbite jak by niedopieczone. Patyczek był suchy.Ale jakoś pisklejalam i zobaczymy co z tego będzie leży w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość mokre, jednak nie powinno się połamać :( Mam nadzieję, że smakiem to wynagrodziło :)

      Usuń