Ciasto czekoladowo - kokosowe
Ten deser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego.
Składniki:
120 g miękkiego masła
200 g cukru
2 duże jajka
225 g mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao
80 g wiórków kokosowych niesłodzonych
250 ml mleka
3 duże łyżki dżemu truskawkowego
Polewa:
180 g masła osolonego
50 ml mleka
3 łyżki kakao
200 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę.
Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 cm.
Czas pieczenia:
Piekarnik rozgrzany góra i dół 180 C piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź.
Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół i posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce na 2 h.
Smacznego!
Musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńpychotka, muszę zrobić
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/
Mniam ... świetne połączenie czekolady i kokosa w cieście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jak ono przepysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńWygląda na ciężki i bardzo czekoladowy-a ja takie ciasta lubię najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pysznie czekoladowy :) idealny na taki deszczowy poranek :)
UsuńKoniecznie muszę spróbować upiec!
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
narobiłaś mi wielkiej ochoty na to ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://jzabawa11.blogspot.com/
Robiłam na urodziny, jest przepyszny! Kokos i czekolada to idealne połączenie, moje ulubione, wahałam się czy przecinać i dodać dżem ale w końcu tak zrobiłam i bardzo dobrze bo dzięki temu jest takie wilgotne i dodaje troche kwaskowości. IDEAŁ :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto ze zdjęcia też było pieczone w foremce 20 cm? Forma w tle wygląda na większą, więc zastanawiam się, czy przez to jest niskie, że było pieczone w większej formie, czy w tej małej wychodzi takie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak to forma o średnicy 20 cm. Ciasto jest dość niskie jednak tyle słodyczy wystarcza na porcję :)
UsuńMi się polamalo podczas krojenia w środku było było zbite jak by niedopieczone. Patyczek był suchy.Ale jakoś pisklejalam i zobaczymy co z tego będzie leży w lodówce :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość mokre, jednak nie powinno się połamać :( Mam nadzieję, że smakiem to wynagrodziło :)
Usuń