Domowa mielonka ze słoika
Słoików na ciężkie czasy nigdy nie za wiele :) Ostatnio staram się przerzucać na jedzenie, które sama robię, a ponieważ konserwy turystyczne to jedne z moich ulubionych dań kanapkowych :) postanowiłam je sama robić. W moim domu wszyscy je uwielbiają i już teraz wiem, że zacznę je robić jeszcze częściej.
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego ( ja użyłam łopatki)
05, kg golonki bez kości i skóry
główka czosnku
4 łyżeczki majeranku
4 łyżeczki pieprzu czarnego zmielonego
4 łyżeczki soli
(sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku)
200 ml wody
Przygotowanie:
Krok 1
Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować.
Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami i wodą.
Krok 3
Słoiczki napełniamy mięsem, dobrze ubijając. Należy pamiętać, że nie możemy mięsa napchać po brzegi :) najlepiej nabić słoik na 3/4.
Krok 4
Gotowanie słoików - wykładamy na dno garnka ściereczkę i wstawiamy słoiki, zalewamy je zimną wodą do połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli pewność, że taki wyrób może być długo przechowywany.
Rada:
Jeżeli mamy pewność, ze mielonki zjemy do tygodnia wystarczy jak raz zagotujemy:)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz