wtorek, 19 sierpnia 2014

Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella


Składniki:
1 duża cukinia
250 g mięsa mielonego
1 średnia marchewka
3 ząbki czosnku
1 cebula
garść świeżej pietruszki
puszka pomidorów ( ja używam całych)
mała papryczka chilli
100 g sera mozzarella
50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera)
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać jeśli nie chcesz) przekrój wzdłuż i usuń miąższ tak aby powstał kształt łódeczki. Osól delikatnie środek.
Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę na łyżce masła, przeżuć do miski. Na tej samej patelni smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku.  
Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda.

Czas pieczenia:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut.




Smacznego!







3 komentarze:

  1. Pycha. Robię cukinie faszerowaną często. Bardzo apetycznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie a można piec także w kombiwarze?? dzieki za odpowiedz z gory :)

    OdpowiedzUsuń