niedziela, 17 sierpnia 2014

Bułeczki oliwkowe z pietruszką


Z cyklu domowej piekarni, serwujemy bułeczki z oliwkami. Idealne jako przystawka, na ciepło z masłem, na kolacje i śniadanie. Same w sobie mają tyle dodatków, że jako kanapka to za dużo :)
Porcja na 16 bułeczek.

Składniki:
120 g osuszonych oliwek ( ja użyłam zielonych ale mogą być czarne)
750 g przesianej mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
50 g drożdży świeżych
450 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
garść pietruszki

Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy drożdże, cukier i trochę ciepłej wody - zostawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Oliwki bez pestek kroimy na drobną kosteczkę, pietruszkę siekamy.  Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką  ciasto, dodajemy oliwki, pietruszkę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy w dwa szerokie wałki o długości ok 20 cm i kroimy na 16 kawałków tej samej wielkości. Z każdego formujemy kulkę i kładziemy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym - gotowe bułeczki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować  zbełtanym jajkiem albo oliwą. 

Czas pieczenia:
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 15-25 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy. (czas pieczenia zależy również od twojego piekarnika miej to na uwadze :) piekarnik, piekarnikowi nie równy.




Smacznego! 







3 komentarze:

  1. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej a jakie te oliwki? Mogą być ze sloika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) ja użyłam zielonych z pestkami jednak jest z tym trochę zabawy więc polecam bez pestek :)

      Usuń