sobota, 30 sierpnia 2014

Niezła beza malinowa




Kto nie kocha bezy? Jest chrupiąca, słodka po prostu pyszna, a co najważniejsze można ją przygotować na różne okazje i z różnymi dodatkami :). Ta powstała na specjalną okazję urodziny  -mojej siostry :) W brew wszystkiemu jest bardzo prosta! Często słyszę "wow ale ciasto - w domu nie ma szans na zrobienie" - Samo przygotowanie bezy jest banalnie proste, długi czas oczekiwania na końcowy efekt to czas suszenia jej w piekarniku. A więc do dzieła :)

składniki beza:
5 białek jajka m/l
szczypta soli
250 g cukru drobnoziarnistego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego 

krem:
125 g serka mascarpone
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 szklanki malin (ja użyłam mrożonych, często mrożę owoce w całości aby móc je wykorzystać w zimę)

aby krem był zwarty  można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wodzy  ( ja nie użyłam żelatyny i masa jest bardziej płynna)

maliny do dekoracji 

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na 120 C  i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem). 
Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. 

Krem:
Do miksera włóż maliny i zblęduj je na gładką masę, dodaj serek mascarpone i mieszaj razem, dodaj cukier i śmietanę wszystko razem mieszaj przez 1-2 minuty masa wtedy zgęstnieje. Aby masa była gęsta do dekoracji dodaj rozpuszczoną żelatynę :)

Na tortownicy ułóż bezę posmaruj ją 2/3 masy i nakryj drugą bezą, resztą masy udekoruj górną warstwę dodatkowo dekorując owocami. 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Uwielbiam bezy! :) *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamm

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm :) Wyglada apetycznie :D Moze zrobie na urodzinki ? :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny wpis! ;)))

    Pozdrawiam
    __________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń