wtorek, 26 sierpnia 2014

Ciasto francuskie z brzoskwiniami i limonką



Kolejne ciasto, które jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Kocham takie desery i często je wykorzystuję na niespodziewanych gości, zanim zrobię kawę to i ciasto się upiecze :) Z jednego ciasta zrobiłam dwa cienkie placki z brzoskwiniami i to był strzał w dziesiątkę :) Polecał. Łatwe w krojeniu a przy tym wyglądają bardzo efektownie. 

składniki:
ciasto francuskie
250 g twarożku
puszka brzoskwiń
0,5 soku z limonki
4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Ciasto francuskie przecinam wzdłuż na dwa oddzielne placki - końcówki podkręcamy do środka. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 C na 10 minut. W tym czasie twarożek przeciskamy przez praskę 3 razy ( można użyć maszynki do mielenia, ja zbytnio czasu nie miałam a efekt był prawie taki sam). Wyciągamy ciasto, miejsca zbyt napompowane lekko dociskamy, serek dzielimy na pół i rozsmarujemy na dwa placki, następnie układamy brzoskwinie ( możemy pokroić a mogą być w całości) posypujemy cukrem i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu ciasta spryskujemy sokiem z limonki i gotowe :) 



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Proste, a jakie niebanalne, i ten wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda przepysznie mam nadzieje że również będzie tak smakować .Jutro się biorę do roboty i wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń