Golonka w piwie z kukurydzą




Kto powiedział, że golonka to chłopskie jadło? Kobiety też lubią takie rarytasy, no oczywiście jak jest dobrze zrobione. Bardzo długo się przekonywałam, żeby ją spróbować - no i rozczarowanie :( pierwszy raz jak jej spróbowałam było jednym wielkim niepowodzeniem. Potem długo długo nic, aż musiała ją przygotować moja mamusia i była idealna ;). Dzisiaj chcę pokazać wam przepis na golonkę tylną z piwem, którą przyrządza moja połówka. Ta wersja jest ostateczną i najlepszą golonką jaką jadłam.

Składniki:
2 tylne golonki przecięte na pół  ok 1 kg 
2 litry bulionu
0,5 l piwa
3 kolby kukurydzy 
3 łyżki masła

marynata:
1 łyżeczka kolendry
3 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego jałowca
1 łyżeczka słodkiej papryki 
0,5 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu



Przygotowanie:
Golonki umyć i osuszyć. Liście laurowe połamać na mniejsze części i resztę składników marynaty ze sobą połączyć, natrzeć marynatą golonki i odstawić na 12 h aby przeszły smakiem. 
W dużym garnku ułożyć golonki, zalać bulionem i zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 1,5 h.
Po wyciągnięciu golonek z bulion, umieszczamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia, zalewamy je 0,5 litra piwa oraz szklanką bulionu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez 2h. Podajemy z gotowaną kukurydzą:)



Przygotowanie kukurydzy:
Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części i wbijamy drewniane szaszłyki, posypujemy solą i masłem. 


Smacznego!




Komentarze

  1. Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę…

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobno powinno się jeść golonkę raz na dwa tygodnie. Mój mąż zawsze się cieszy na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty