sobota, 16 sierpnia 2014

Tarta śliwkowa



Tarta śliwkowa w wykonaniu mojej mamy jest chyba najlepsza na Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest !

Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 kg śliwki węgierki
2 łyżki cukru o grubych kryształkach




Przygotowanie:
Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki.
Pieczemy 20-30 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy śliwki cukrem 


Smacznego!





6 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale. Musi być przepyszna. Poproszę o kawałek. :)
    Uwielbiam takie przepisy. Dzisiaj zrobiłam kolejne ciasto marchewkowo - jabłkowe a moja siostra robi tartą z jeżynami i borówkami.
    Mniam.Mniam. :)
    Zapraszam :) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ją zachwalasz, że aż kusi, żeby spróbować. Mam śliwki, więc....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamine zawsze smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wypróbowuję ten przepis. Ze względów zdrowotnych użyłam mąki razowej. Zobaczymy, jak mi wyjdzie... :-)
    Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyjdzie super 😉 czekam na info jak smakowało

      Usuń